VPRO Tegenlicht

Still Berning

De meest glorieuze verliezer van Amerika kenmerkt niet het einde, maar het begin van een nieuwe politieke beweging.

Bernie Sanders is de meest glorieuze verliezer in de Amerikaanse politiek. Zijn verlies is het begin van een nieuwe beweging die lokaal, digitaal en bottom-up het Amerikaanse politieke stelsel permanent wil omvormen en het tij in Washington wil keren.

reacties op de aflevering

De Sanders-campagne schreef geschiedenis. De 74-jarige kandidaat met een enorme populariteit onder jonge Amerikanen, heeft officieel allang verloren. Toch was een verlies in de Amerikaanse politiek zelden zo glorieus. Zo werd met kleine donaties van burgers bij herhaling meer geld opgehaald dan Hillary Clinton kreeg aan steun van rijke financiers en grote bedrijven. Historisch was ook hoe ver Sanders als socialist wist te komen met een campagne die niet ging over de persoon, maar over politieke ideeën en fundamentele veranderingen. Inmiddels heeft zijn campagne zich ongevormd tot een permanente politieke beweging achter de schermen, die met een lange termijnvisie vele verkiezingen vooruitkijkt.

bijlagen

Sanders’ verlies van Clinton is dan ook het begin van een nieuwe, jonge beweging van de Millennial-generatie die lokaal, digitaal en bottom-up met niet te onderschatten veranderingskracht het tij in de oude, vastgeroeste politiek in Washington wil keren. Met het besef van wat technologie kan betekenen voor het politieke systeem, weet men de democratie weer van de mensen te maken. Met campagnes van, voor en door burgers wordt de elite voorbijgestreefd. Een overwinning van verliezer Bernie Sanders.

Regie: Kasper Verkaik                                                                                                                     Research: William de Bruijn en Sander Tordoir                                                                 Productie: Sharon Yosef

Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.