Amazon is de grootste winkel van de wereld en CEO Jeff Bezos de rijkste man op aarde. In de aflevering 'Amazon zij met ons' wordt er ingegaan op hoe deze machtige shopgigant functioneert. Wat is het businessmodel van deze monopolist? En welke impact heeft Amazon op de rest van de markt? Bekijk een selectie van reacties op de aflevering hieronder.

Nog erger dan we dachten...

Er werd geschokt gereageerd op Amazon's monopolie, de werkwijze en de uitbreiding naar publieke diensten; Bezos en zijn bedrijf doen denken aan rupsje nooitgenoeg. 

Het belang van Europese wetgeving

De aflevering liet zien dat er een groot verschil is tussen Amazon in de Verenigde Staten en Amazon in Europa. Twitteraars zijn blij met de meer beschermende wetgeving in Europa, die uitbreiding van grote monopolisten tegengaat. 

Toch maar weer terug naar de plaatselijke boekhandel...

In de uitzending stelt hoogleraar digitale economie Douglas Rushkoff: ‘Geld circuleert in de stad, maar als je het geld in Amazon stopt, verdwijnt het uit de stad’. Voor sommigen was dit besef een duidelijke oproep om meer geld in de buurteconomie uit te geven in plaats van online. 

Dataverzameling: ze weten alles over je.

Amazon verzamelt enorm veel data. Maar zou deze data wel in handen moeten zijn van zo'n grote shopgigant? 

'Schiet Bezos maar de ruimte in'

Amazon wil komende jaren zelfs uitbreiden buiten de aardse grenzen en gaat investeren in zijn eigen ruimtevaartbedrijf.