'Ze gaan over lijken' twittert El Flitzo over de macht van grote farmaceutische bedrijven. Maar naast angstige reacties op de aflevering 'Peperdure pillen' werd er met bewondering gesproken over de vijf gedreven pioniers in de aflevering. Die vanuit hun persoonlijke betrokkenheid in actie komen tegen deze industrie en proberen medicijnen voor iedereen beschikbaar en toegankelijk maken.

Waarom grijpt niemand in?

Er wordt geschokt gereageerd op de wijze waarop de medicijnprijzen tot stand komen en de grote markpositie van Big Pharma. Waarom grijpt niemand in? 

Het belang van onafhankelijk onderzoek

Ook de twitteraars onderkennen het belang van onafhankelijk onderzoek in het ontwikkelen van medicijnen.

Vol lof over Casper van Eijck

Twitteraars spreken met lof over arts Casper van Eick. In de aflevering 'Peperdure pillen' pleit van Eijck voor meer transparantie in de farmaceutische industrie en het belang van betere samenwerking tussen arten, wetenschappers, zorgverzekeraars en de farmaceutische bedrijven. Daarnaast ontwikkelt hij zelf een medicijn tegen alvleesklierkanker. 

Laat ook de farmacie aan het woord

Sommige twitteraars vonden dat in de aflevering 'de tegenpartij', de farmaceutische industrie, aan het woord had moeten komen. En er waren vragen over de betrouwbaarheid van de Deense arts Gøtzsche. 

Het vertrekpunt van de aflevering waren de steeds verder oplopende kosten voor de gezondheidszorg, met name veroorzaakt door de stijgende medicijnprijzen. Van daaruit hebben wij gekeken naar mensen die vanuit hun vakgebied zoeken naar oplossingen hiervoor. In de uitzending zitten twee voormalig vertegenwoordigers van de industrie (Gøtzsche - voormalig Astra, en Brus - voormalig Crucell) die beiden nu werken aan oplossingen om medicijnen toegankelijk, betaalbaar en werkzaam te houden en maken.

Zelfbereidende apotheker

De twitteraars valt het op dat er maar weinig zelfbereidende apotheken zijn. Afgelopen jaren is het aantal 'bereidende' apotheken flink afgenomen. Paul Lebbink blijft zelf zijn medicijnen bereiden ook al klagen grote farmaceuten hem aan. 

Gelukkig zijn er ook oplossingen...

De vijf pioniers in de aflevering komen in actie en geven oplossingen voor de hoge medicijnprijzen. Welke oplossingen zien onze twitteraars?

Wat een afzetterij, misschien eerst wat bleekselderij?