Ibrahim Abouleish is farmacoloog en sociaal ondernemer. De Egyptenaar is oprichter van de holistische organisatie SEKEM.

Ibrahim Abouleish studeerde scheikunde en medicijnen, en haalde zijn doctoraat in de Farmacologie (geneesmiddelenleer) aan de Universiteit van Graz (Oostenrijk). Tijdens een bezoek aan Egypte, werd Dr. Abouleish zo geraakt door de slechte economische en sociale condities, dat hij in 1977 besloot terug te keren naar zijn geboorteland, om de organisatie SEKEM op te richten, inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste leverancier van ecologische producten binnen en buiten Egypte.

Oase in de woestijn

SEKEM (oud-Egyptisch voor: levenskracht van de zon) is een initiatief dat zich inzet voor duurzame menselijke ontwikkeling. Het doel is om op holistische wijze bij te dragen aan de ontwikkeling van mens, samenleving en milieu. De organisatie richt zich specifiek op "duurzame ontwikkeling en teruggeven aan de lokale gemeenschap".

Met SEKEM wilde Dr. Abouleish ‘een oase scheppen binnen een vijandige omgeving’. Dat leidde tot een biodynamische boerderij op zeventig hectare woestijn, ten noordoosten van Caïro. Door gebruik te maken van biodynamische landbouwtechnieken veranderde SEKEM het dorre woestijnzand in vruchtbare grond.  

Sindsdien zijn er onder leiding van Dr. Abouleish en zijn zoon Helmy meerdere biodynamische boerderijen opgezet.  Abouleish richtte daarna een stichting op die boeren helpt om over te stappen van traditionale naar organische landbouw. Die stichting heeft sinds de oprichting in 1994 al meer dan zevenhonderd boeren geholpen bij de overstap.

SEKEM streeft niet alleen naar agrarische ontwikkeling. De organisatie zet zich in voor de bevordering van cultuur, spiritualiteit, natuur, maatschappij, economie, wetenschap én technologie. Het doel is om een duurzame ontwikkelde gemeenschap te creëren. Zo zijn er meerdere ecologische bedrijven opgericht, onder andere op het gebied van landbouw en de veehouderij, maar ook op het gebied van farmacie, kledingproductie en voedsel.

De onafhankelijke SEKEM Development Foundation (SDF) heeft bovendien verschillende scholen, crèches, trainingscentra en een medisch centrum opgericht. In 2012 opende Dr. Abouleish de Heliopolis Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling in Caïro, de eerste non-profit universiteit in het Midden-Oosten. SEKEM werkt samen met een grote hoeveelheid partners, waaronder bedrijven en NGO's. 

 

'You can't restore ecology without restoring human people.'

Dr. Ibrahim Abouleish, oprichter van SEKEM.

Prijzen en onderscheidingen

SEKEM, Dr. Abouleish en zijn zoon Helmy Abouleish hebben al meerdere prijzen gekregen, waaronder die van ‘Outstanding Social Entrepreneur 2003’ en ‘the Right Livelihood Award’ in 2003 (beter bekend als de Alternatieve Nobelprijs), de ‘New Sustainability Champion/Sustainability World Leader’ in 2011, de ‘Business for Peace Award 2012’ in 2012 en de ‘Award for Excellence in Positive Change’ in 2013. Daarnaast is Dr. Ibrahim Abouleish sinds 2003 professor aan de Alanus University for the Arts and Social Sciences in Bonn, Duitsland. Helmy Abouleish is lid van de Schwad Foundation for Outstanding Social Entrepreneurs, en is bestuurslid bij United Nations Global Compact.