Amerikaanse tiener die een betaalbare test voor alvleesklierkanker ontwikkelt. Hij doet al zijn onderzoek op internet. "Je kunt de wereld veranderen met internet!"

Jack Andraka is geen gewone tiener. Hij is niet alleen erg slim, maar heeft ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hij komt uit een gezin waar aan de keukentafel de nieuwste wetenschappelijke tijdschriften worden besproken in plaats van de laatste rugby-uitslagen. Broer Luke Andraka wint in 2011 de MIT Technology for Humanity Award en twee jaar eerder wint hij meerdere prijzen op de Intel International Science and Engineering Fair. Diezelfde prijs wint Jack in december 2012 voor zijn baanbrekende methode om alvleesklierkanker op te sporen.

You could be changing the world with internet! (…) If I could detect pancreatic cancer, just imagine what you can do.

Jack Andraka

Het gezin is dus vertrouwd met wetenschappelijk excellentie. Daarom is het niet heel verassend dat Jack Andraka een snellere manier om alvleesklierkanker op te sporen wil vinden, als een goede kennis van de familie daar onverwacht aan sterft. Na kort onderzoek op internet komt hij erachter dat de ziekte bij meer dan 85% van de mensen pas laat gediagnosticeerd wordt, waardoor ze minder dan 2% kans hebben om te overleven. Hij raakt ervan overtuigd dat alveesklierkanker in een veel eerder stadium en goedkoper ontdekt kan worden. Hij kan er niet tegen dat er in een land als de Verenigde Staten mensen sterven aan een ziekte die op een goedkope manier voorkomen kan worden.

Jack Andraka stelt een onderzoeksaanpak op en stuurt dit aan zo'n 200 kankeronderzoekers met de vraag of hij hun labratorium mag gebruiken. De enige die positief reageert is Anirban Maitra, hoogleraar Pathologie en Oncologie aan de Johns Hopkins universiteit.

"What motivates me is that 100 people die every day from pancreatic cancer. And so when I'm working I think those 100 people are who I'm working for today."

Jack Andraka in TakePart

Na zeven maanden ploeteren, ontwikkelt hij een papieren detector die aantoont of iemand alvleesklierkanker heeft. Eerdere tests kostten 800 dollar en werden niet vergoed door de verzekering. De test die Jack Andraka heeft ontwikkeld kost maar 3 cent. Het is ook veel sneller en makkelijker: het duurt maar vijf minuten en mensen hoeven er niet voor naar het ziekenhuis. De test is zelfs preciezer. Bijna honderd procent van de gevallen wordt ontdekt, terwijl dit eerst maar zeventig procent was. Jack Andraka gelooft dat het in de supermarkt verkocht kan worden zodat mensen zelf de test uit kunnen voeren. Een druppeltje bloed of urine is voldoende. In de volgende TED-talk legt hij precies uit hoe het werkt.

Volgens Jack Andraka heeft hij nog meer geleerd dan de mogelijke oplossing tegen alvleesklierkanker, namelijk: de voordelen van het internet. Hij heeft namelijk zijn hele onderzoek via internet gedaan. Het feit dat iedereen informatie kan vinden en delen ongeacht zijn achtergrond biedt enorm veel mogelijkheden, aldus Jack Andraka.

It [the single walled carbon nanotube] has this amazing properties so they are super super cool. They are like the superhero’s of material science.

Briljante tiener Jack Andraka over koolstofnanobuizen

Jack Andraka als winnaar

Jack Andraka is geboren in 1997 in de staat Maryland in de Verenigde Staten. Op 18 mei 2012 wint hij de Gordon E. Moore Award van 75.000 dollar op de Intel International Science and Engineering Fair. Dat is de grootste internationale wetenschapswedstrijd die zich op jongeren richt. Jack Andraka droomde ervan om ooit bij het ISEF te kunnen zijn, maar hij had nooit gedacht dat hij ooit de grote prijs in ontvangst zou mogen nemen.

Met het op de markt brengen van zijn alvleesvlierkanker wil hij de geneeskunde radicaal veranderen. In plaats van naar de dokter kunnen mensen zichzelf nu diagnosticeren. De methode die Andraka heeft gevonden, kan ook voor de detectie van andere vormen van kanker, HIV, tuberculose en salmonella gebruikt worden.

Moeder Jake Andraka is tevreden: "You know how the younger brother is overshadowed by the older brother. Finally, he finds his place in the sun".

andere biografieën