Frederik van Beuningen is een fervent pleitbezorger van betrokken aandeelhouderschap

Frederik van Beuningen (1949) is een telg uit een zeer welgestelde ondernemersfamilie.  Zijn overgrootvader was samen met de familie Fentener van Vlissingen in 1896 betrokken bij de oprichting van de Steenkolen Handels-Vereeniging (SHV) en verdiende er een fortuin mee.

Van Beuningen grapt vaak dat hij afkomstig is uit de arme tak van de familie. Zijn grootvader begon op landgoed Anderstein in Maarsbergen een boerenbedrijf. Het landgoed is nog steeds in het bezit van de familie en tegenwoordig ligt er een golfbaan op Anderstein.

De opbrengsten van de golfbaan zijn niet de reden dat de familie Van Beuningen op plaats 62 in de Quote 500 staat. Pater familias Frederik verdient zijn miljoenen door te beleggen in bedrijven die hij goed kent. Doorgaans zijn het 'oerhollandse' bedrijven die goed geleid worden en die potentie hebben tot verdere groei.

Betrokken aandeelhouderschap

Van Beuningen's simpele oneliners hebben hem bijna een cultstatus gegeven in de financiële wereld. Eigen uitspraken als 'Een beetje vent betaalt dividend', 'De enige visie van banken is provisie' en 'Het is 365 dagen per jaar aandeelhoudersvergadering' hangen op tegeltjes bij hem op kantoor.

Het tekent de manier van zakendoen van Van Beuningen. Hij staat voor betrokken aandeelhouderschap en kijkt bij zijn investeringen altijd naar de lange termijn. Ook heeft hij zich veelvuldig kritisch uitgelaten over de gang van zaken onder de aandeelhouders van ABN-AMRO in 2006. Van Beuningen laat zich de laatste jaren in de media veelvuldig horen als pleitbezorger van betrokken aandeelhouderschap.

Alleen maar consumeren, of alleen heel veel geld uitgeven voor jezelf is armoe

Frederik van Beuningen

Stichting Elise Mathilde Fonds

De familie Van Beuningen beheert gezamenlijk een stichting die zich inzet voor goede doelen: De Elise Mathilde stichting. Frederik van Beuningen zit namens de familie in het bestuur. De stichting is vernoemd naar zijn oudtante: zij kwam op jonge leeftijd te overlijden en wou al haar geld nalaten aan het goede doel.

Haar nazaten vervullen haar wens  en richten de Elise Mathilde stichting op. De stichting doet éénmalige donaties aan projecten op cultureel of liefdadig gebied waarbij veel vrijwillers zijn betrokken. Jaarlijks schenkt de stichting 500.000 euro. De familie Van Beuningen heeft geen zeggenschap in of controle over de projecten.