Duitse chemicus en oprichter van de Environmental Protection Encouragement Agency.

De Duitse Michael Braungart is chemicus en oprichter van de Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA), een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat zich richt op het ontwerpen van cradle-to-cradle producten. Het instituut kreeg in 1993 de Océ-van der Grinten prijs. Braungart is tevens mede-oprichter van ‘McDonough Braungart Design Chemistry’ (MBDC). Hiervoor heeft Braungart verschillende milieuvriendelijke producten ontwikkeld. Sinds 1994 werkt hij als professor aan de Universiteit Lüneburg in Duitsland. Verder geeft hij aan de Darden School of Business colleges over eco-efficiency en het ontwerpen van producten op basis van het cradle-to cradle principe.

Braungart werkte na zijn studie Proces Engineering bij het Scheikunde Departement in de Duitse plaats Konstanz. Daarnaast was hij werkzaam voor Greenpeace. In 1985 promoveerde hij aan de Universiteit van Hannover en werd hij hoofd van de Greenpeace Chemistry Afdeling.

Naast zijn werk voor EPEA is Braungart ook Wetenschappelijk Manager van het Milieu Instituut in Hamburg, een non-profit onderzoekscentrum dat de ‘Top 50 Studie’ samenstelt, waarbij de kwaliteit van chemische bedrijven beoordeeld wordt.

Samen met McDonough schreef Braungart het boek Cradle-to Cradle - Remaking the Way We Make Things en maakte hij de film The Next Industrial Revolution.
In zijn werk voor EPEA en MBCD werkt Braungart met grote industriele bedrijven als Nike, Shaw en Ford. Hij werkt ook aan het ontwerpen van nieuwe producten. Zo werkte hij mee aan de composteerbare fabriekslijn Climatex®Lifecycle™, ontworpen door McDonough.