Oud TNT-topman Peter Bakker heeft als CEO van de World Business Council on Sustainable Development tot doel de wereld te redden.

In twintig jaar tijd heeft Peter Bakker als financieel topman TNT in pieken en dalen meegemaakt. Bakker boekte bij TNT grote successen met maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals de hulp aan het World Food Program. In 2011 besloot hij het stokje door te geven en een nieuwe wereld in te stappen.
 

Ik ben tien jaar ceo geweest bij TNT. Dat kunstje had ik nog eens zoveel jaar kunnen doen, alleen dat wilde ik niet

Peter Bakker in interview met VNO-NCW

Van Hoofddorp naar Zwitserland

Toen Bakker in 2011 de thuishaven van TNT in Hoofddorp achter zich liet, startte hij in 2012 als CEO van de World Business Council on Sustainable Development. Deze Zwitserse organisatie werd in 1992 opgezet om de stem van het bedrijfsleven te laten horen tijdens (milieu)conferenties. Samen met vooruitstrevende bedrijven wil de WBCSD een duurzame toekomst voor bedrijfsleven, maatschappij en milieu creëren. Inmiddels heeft de WBCSD wereldwijd tweehonderd leden, waaronder Unilever, TNT, AkzoNobel en Shell.

In het bedrijfsleven was Bakker zelf één van de pioniers als het op sociaal verantwoord ondernemen aankomt. Als kersverse CEO van TNT startte hij in 2002 de samenwerking met het World Food Program. In een interview vertelt Bakker dat hier door collega-CEO's allesbehalve lovend op werd gereageerd.
 

Komt er een collega-ceo op me af die me zegt: ‘Ik ben je enige vriend hier. Als ik je een advies mag geven: als ik jou was zou ik maar eens gauw stoppen met die onzin van die hongerende kindjes en je gewoon concentreren op de winstgevendheid van je bedrijf.’

Peter Bakker in interview met VNO-NCW

Als CEO van de WBCSD kan Bakker zijn jarenlange ervaring als leidinggevende en focus op duurzame ontwikkeling van bedrijven combineren. Hij heeft toegang tot tweehonderd grote bedrijven die over de hele wereld zijn gevestigd en volgens Bakker ''verschrikkelijk hard willen gaan''.

Loopbaan

Peter Bakker werd in 1961 in Dieren geboren. Hij studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en kwam op 30-jarige leeftijd bij PTT Post en later TNT terecht. In 2001 werd Bakker aangewezen als de nieuwe CEO van TNT, een functie die hij tien jaar lang uitoefende.

Sociaal verantwoord ondernemen was tijdens zijn directeurschap een rode draad. Naast het World Food Program zette Bakker vanuit TNT ook het milieuprogramma 'Planet Me' op. In 2011 nam hij afscheid van TNT en sinds 2012 is Bakker CEO van de World Business Council on Sustainable Development.
 

Toen ik hier binnenkwam heb ik gezegd: 'Ik ben hier om de wereld te redden. Niet in een keer en alles tegelijk, maar ik ben hier om de wereld te redden'

Peter Bakker in interview met VNO-NCW over zijn functie bij WBCSD

Peter Bakker woont nu in het Zwitserse Genève, waar het hoofdkantoor van de WBCSD is gevestigd. Bakker is getrouwd en heeft drie kinderen.