Als sharing expert spreekt en schrijft Botsman over de deeleconomie en adviseert zij bedrijven en overheden hoe hiermee om te gaan.

Rachel Botsman (1977) is geboren en getogen in Londen en heeft sindsdien over de hele wereld gewoond. Momenteel woont ze in Sydney. Botsman studeerde af met een Bachelor of Fine Arts aan de Universiteit van Oxford en vervolgde haar onderzoek aan Harvard. Momenteel reist zij de wereld over om lezingen te geven over de deeleconomie. 

 

“You will hear about collaborative consumption, the sharing economy, the peer-to-peer economy: they’re all essentially the same thing,”

Rachel Botsman

What's Mine is Yours

In het boek "What's Mine is Yours" bespreekt Rachel Botsman de opkomst van de deeleconomie: een culturele en economische kracht die het bedrijfsleven, consumentisme en onze maatschappij inherent gaat veranderen. Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat het delen en ruilen van producten en diensten makkelijker en sneller wordt, op een schaal die voorheen onmogelijk leek. Online markplaatsen zoals eBay en Marktplaats, en peer-to-peer diensten als Airbnb en Snappcar verstoren de verouderde bedrijfsmodellen. In dit boek beschrijft zij niet alleen deze trend, maar gaat ze ook in op de vergaande economische en maatschappelijke gevolgen van de deeleconomie.
 

Rachel Botsman's TEDTalk: "The case for collaborative consumption."

Werkzaamheden

Als schrijfster en spreekster reist Botsman de hele wereld over om lezingen te geven aan het bedrijfsleven en overheden. Met haar organisatie Collaborative Lab leert zij organisaties en beleidsmakers omgaan met de huidige transitie naar een deeleconomie. Zij heeft lezingen gegeven voor The Clinton Global Initiative, TED, HP, en Google. TIME Magazine heeft haar idee van 'collaborative consumption' uitgeroepen tot één van de tien belangrijkste ideeën in 2011, Monocle benoemde haar tot één van de twintig beste sprekers en het Wereld Economisch Forum benoemde Botsman tot Young Global Leader van 2013.  

Haar artikelen zijn gepubliceerd in The Economist, The New York Times, The Guardian en op CNN. Momenteel schrijft zij een maandelijkse column voor de Australian Financial Review en is ze redacteur voor WIRED UK. Zij schrijft, naast de deeleconomie, ook over innovatie, duurzaamheid, toekomstige trends, technologie en sociale netwerken.