Multimiljardair Warren Buffett geeft zijn geld weg aan Bill en Melinda Gates

Warren Buffett behoort tot de allerrijksten op aarde. Op de dagelijks bijgehouden Bloomberg Billionaires index laat hij alleen Ricardo Slim, Bill Gates en Amancia Ortega voor zich. Zijn vermogen wordt geschat op 51,9 miljard dollar. Superinvesteerder Buffett verdient zijn geld met zijn holding Berkshire Hathaway. Deze holding beheert een groot aantal bedrijven in meerdere sectoren: van verzekeraars tot bouwbedrijven. Het bedrijf heeft ook minderheidsbelangen in The Coca-Cola Company en American Express.

Buffett wordt in 1930 geboren in Nebraska. Zijn vader zou later congreslid worden. Voor zijn tiende verjaardag neemt Buffett sr. hem mee naar de beurs in New York. Terwijl Amerika vecht tegen de beurscrisis ziet hij daar voor het eerst de rijkdom van sommige effectenhandelaren. Hij heeft zijn doel in het leven gevonden: veel geld verdienen en eigen baas zijn.

"It could make me independent. Then I could do what I wanted to do with my life. And the biggest thing I wanted to do was work for myself."

Warren Buffett

The giving pledge

Als geslaagd zakenman is Buffett een publiek figuur geworden. Hij treedt regelmatig op in de media waarin hij zich onder andere sterkt maakt voor het betalen van belasting door Amerika's allerrijksten.

"We need Congress, right now, to enact a minimum tax on high incomes. I would suggest 30% of taxable income between $1 million and $10 million, and 35% on amounts above that."

Warren Buffett

De laatste jaren is Warren Buffett vooral in het nieuws omdat hij zich heeft aangesloten bij The giving pledge. In juni 2010 roept hij samen met Bill en Melinda Gates Amerika's rijkste inwoners op om publiekelijk te beloven om minstens de helft van hun vermogen aan goede doelen te schenken. Buffett zelf belooft in zijn 'pledge' om 99 procent van zijn rijkdom te schenken aan goede doelen. Al vanaf 2006 schenkt hij jaarlijks 4 procent van zijn aandelen aan filantropische instellingen. Na zijn dood gaat de rest van zijn geld naar goede doelen. Waar het heengaat? Verreweg het grootste deel gaat naar de Bill and Melinda Gates foundation die met het geld hun verschillende charitatieve programma's opzet en ondersteunt.