Allan Dafoe is politicoloog en onderzoeker aan de universiteiten van Yale en Oxford. Als voorzitter van het Governance of Artificial Intelligence program (GovAI) van het Future of Humanity Institute onderzoekt hij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en hoe deze gebruikt kan worden ten behoeve van de mensheid. Dafoe gelooft dat het beleid en bestuur rondom kunstmatige intelligentie wereldwijd de belangrijkste ontwikkeling is van deze eeuw.

Future of Humanity Institute

Het Future of Humanity Institute is een multidisciplinair onderzoeksinstituut aan de universiteit van Oxford. Academici aan het FHI brengen verschillende disciplines samen zoals wiskunde, filosofie en sociale wetenschappen om grote vragen over de mensheid en de toekomst van de mensheid te onderzoeken.

Allan Dafoe is gespecialiseerd in onderzoek over de oorzaken van wereldvrede en stabiliteit. De laatste jaren richt hij zich meer op onderzoek over transformatieve technologieën, voornamelijk kunstmatige intelligentie. Zijn werk is gepubliceerd in onder meer de American Journal of Political Science, World Politics, Journal of Politics, and Science. Zijn huidige onderzoek focust zich op de impact van kunstmatige intelligentie op de wereld, om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie op een veilige manier ontwikkelt en gebruikt wordt.

'Nuclear energy is useful, but it wasn’t crucially useful, whereas AI seems like it’s on track to be like the new electricity or the new industrial revolution in the sense it’s a general-purpose technology that will completely transform and invigorate the economy in every sector of the economy. That’s, I guess, one problem or one difference is that its economic bounty and the gradient of incentives to develop it are so much more substantial than most other dual-use technologies we’re used to thinking about governing' 

Allan Dafoe in The 80,000 Hours Podcast

Risico's van kunstmatige intelligentie

Allan Dafoe waarschuwt voor de risico's die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. Hij waarschuwt onder meer voor werkeloosheid en ongelijkheid, sensoren en algoritmes met gezichtsherkenning, wereldwijde controle en toezicht, onbemande wapens en nog veel meer gevaren. 

In de 80,000 Hours Podcast wordt Dafoe bevraagd over deze onderwerpen en vertelt hij over zijn visie op een toekomst met kunstmatige intelligentie.
Luister hier de podcast.