Kenneth S. Deffeyes wordt beschouwd als de meeste toonaangevende expert als het gaat om het fenomeen ‘peak oil.’ Hij is geoloog en werkte samen met M. King Hubbert, bekend van Hubbert's peak. In 1967 werd Deffeyes docent aan de Princeton Universiteit en na zijn pensioen werd hij daar emeritus hoogleraar. Voordat hij zich verbond aan de Princeton Universiteit werkte Deffeyes als onderzoeker bij het Shell onderzoekslaboratorium in Houston, Texas.

Naar aanleiding van de dreigende oliecrisis van de 21e eeuw en na bestudering van Hubberts Peak schreef hij twee boeken:

• Hubbert's Peak: The Impending World Oil Shortage, (2001)
• Beyond Oil - The View from Hubbert's Peak, (2005)

M. King Hubbert voorspelde in 1956 dat de Amerikaanse olieproductie aan het begin van de jaren ’70 een piek zou bereiken. Hubberts voorspelling werd door verschillende olie-experts en economen bekritiseerd, maar in 1971 werd zijn voorspelling waarheid. De periode van 100 jaar waarin het grootste deel van de wereldwijde olie ontdekt zal worden, wordt ‘Hubbert’s Peak’ genoemd.
Deffeyes gelooft net als Hubbert dat de piek in de wereldolieproductie nabij is. Hij gaf er zelfs een datum bij: op Thanksgiving Day 2005 zou de wereldwijde oliepiek worden bereikt. Hoewel de datum een grap was, is het debat over het fenomeen oil peak wel degelijk serieus. Want als Deffeyes gelijk krijgt, dan wordt het na de bereikte piek steeds moeilijker en dus kostbaarder om de oliestroom op peil te houden en aan de vraag te voldoen.