Tegenlicht

Energy War

Deel II van het tweeluik Energy War zal zich richten op de toekomst. Hoe ziet de nieuwe wereldkaart er in ongeveer 2020 uit, als de olie over haar piek heen is?

Tegenlicht begeeft zich in het hol van de leeuw: oliegigant Saoedi-Arabië, op zoek naar de eerste tekenen van de Age of Renewables. Hoe bereidt het “Oil-Kingdom” zich voor op de 21e eeuw? Voormalig onderminister van Elektriciteit Dr. Abdulrahman Al Zamil blijkt een verrassende visie te hebben op zonne-energie en olieverbruik.

Wie zullen de winnaars zijn in de race om de nieuwe energiebronnen: zon, wind, biobrandstof? Wie worden de nieuwe machthebbers in de "Age of Renewables"? China, Afrika, de VS, Europa? Rusland lijkt die race bij voorbaat te verliezen zolang de olieroebels niet in innovatie worden gestoken.

bijlagen

Voor het Westen lijkt de enige echte lange termijn strategie te zijn de 'addiction to oil' af te bouwen en definitief GROEN te gaan. Want anno 2006 is de ware democraat een groene democraat! Nu echt vele landen wel gedwongen worden tot groenere politieke strategieën, ontstaat een race om innovatie en energiezekerheid. In onverwachte delen van de wereld staan nieuwe dealers op, met nieuwe oplossingen: rietsuiker voor bio-ethanol in Brazilië, jatropha voor biodiesel in Afrika....China onderbouwt zijn snelle economische groei met een groene energierevolutie. Saoedi-Arabië investeert zowel in olie als in biobrandstof. En wat zal de positie worden van Europa en Nederland in de economische strijd van komende decennia?

biografieën

  • Regie: Shuchen Tan, Rudi Boon, IJsbrand van Veelen
    Research: William de Bruijn, Sasza Malko, Gijs Meyer Swantee, Henneke Hagen
    Eindredactie: Roel van Broekhoven, Jos de Putter

    Met dank aan: Pavel A. Boldenkov van CROS public relations company voor het beschikbaar stellen van beeldmateriaal van Gazprom. Irakli Glonti van Internews, Tbilisi, Georgië, voor het beschikbaar stellen van filmapparatuur. Emzar Chachkhiani van de Zhinvali waterkrachtcentrale, Georgië.