Vladislav Inozemtsev is econoom en wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Postindustrieel Onderzoek in Moskou. Hij staat kritisch tegenover het Russische buitenlands energiebeleid.

In een lezing voor de Atlantische Commissie op 17 januari van dit jaar stelde hij dat Poetin het verschaffen van energie als pressiemiddel gebruikt, omdat de prijzen per land nogal verschillen. Inozemtsev verwacht in de toekomst daarom meer conflicten tussen Rusland en andere GOS-landen. De onenigheid tussen Rusland en de GOS-landen is volgens Inozemtsev een Russisch-Europese aangelegenheid waar de Verenigde Staten zich niet mee zou moeten bemoeien.

Inozemtsev laat zich in zijn toespraak kritisch uit over het handelsklimaat in Rusland. Hij vindt het een kwalijke ontwikkeling dat politici vaak een ‘dubbel mandaat’ hebben en ook deel uitmaken van de directie van Gazprom. Voor internationale bedrijven is het moeilijk een plek te veroveren in de Russische olie- en gasindustrie. De export van gas wordt beschouwd als een staatsaangelegenheid en Rusland probeert het Westen buiten de deur te houden. Ook al zou China veel geld neerleggen om te investeren, dan zal dit volgens Inozemtsev in de praktijk niet snel gebeuren. Poetin ziet China toch als een potentiele bedreiging van de toekomst.

Volgens Inozemtsev ligt eigenbelang ten grondslag aan het Russisch buitenlands energiebeleid. En conflicten met andere landen ter uitbreiding van de Russische invloedsfeer worden hierbij niet geschuwd.

Inozemtsev is ten slotte van mening dat Europa zich niet teveel zorgen moet maken over het huidige buitenlandse energiebeleid van Rusland, omdat Europa nog steeds de belangrijkste exportbestemming van Russisch gas is, ook al worden er pijpleidingen naar China aangelegd. Wel moet Europa volgens Inozemtsev niet meer gaan leunen op Rusland, en meer gaan samenwerken met de GOS-landen. Ook pleit hij voor de oprichting van een centrale instantie door Europese energiebedrijven, zodat zij als een geheel met Rusland kunnen onderhandelen.

Op de link aan de rechterkant van de pagina is een uitgebreide samenvatting van de toespraak van Inozemtsev voor de Atlantische Commissie te lezen.