Abdelfattah Fayed staat aan het hoofd van de Al Jazeera-redactie in Cairo. Zijn kantoor werd in brand gestoken en hij werd zelf gearresteerd, maar hij geeft niet op. “Ik doe dit werk tot de dag dat ik sterf.”

Abdelfattah Fayed groeide op als zoon van een arme Egyptische boer. Volgens hem heeft de Egyptische overheid altijd neergekeken op de landbouwsector. “Die werd compleet genegeerd. Boeren hadden geen invloed, geen rechten. Zoiets blijft je je hele leven bij.”

Volledige vrijheid

Fayed kreeg zelf wel de mogelijkheid om te sturen. Nadat hij in 1987 afstudeerde aan de Faculteit van Informatie begon hij zijn carriere bij een invloedrijke oppositiekrant. In 2008 ging hij bij Al Jazeera aan de slag, waar hij in oktober 2010 aan het hoofd kwam te staan van de redactie in Cairo. Fayed zegt dat hij volledige bewegingsvrijheid krijgt van de directie van Al Jazeera. “Ik krijg van niemand orders. Niemand van directie belt mij om te zeggen: versla dit of versla dat. Dat is nog nooit gebeurd. Ik accepteer dat niet.”

Stoorzenders

Al snel na zijn aanstelling als redactiehoofd kreeg Fayed het aan de stok met de Egyptische regering, die altijd een moeizame relatie heeft gehad met Al Jazeera. In januari 2011 trok de Minister van Informatie de licentie van Al Jazeera in en verloren de verslaggevers hun accreditatie. De regering beschuldigde de journalisten ervan onjuist en overdreven verslag te doen van de opstanden. Al Jazeera ging door, ook al werd met stoorzenders geprobeerd de uitzendingen te verhinderen.

Arrestaties

Begin februari werd het kantoor van Al Jazeera in Cairo in brand gestoken en de website gehacked. Abdelfattah Fayed werd gearresteerd, samen met enkele andere journalisten van de nieuwszender. Binnen een dag stonden ze weer buiten. Fayed laat zich niet tegenhouden, zijn werk is voor hem meer dan broodwinning alleen. “Het is niet gewoon werk, ik moet iets doen voor mijn land. Ik doe dit tot de dag dat ik sterf - hoe en waar weet ik nog niet.”