Tegenlicht

De slag om de Arabische kijker

Wat voor rol spelen de nieuwszenders Al Jazeera en Al Arabiya in de recente omwentelingen in de Arabische wereld? En hoe onafhankelijk is hun berichtgeving eigenlijk, mede gezien hun financiers?

De Westerse media zijn voor een groot deel afhankelijk van de berichtgeving van de Arabische nieuwszenders, met name die van Al Jazeera en Al Arabiya. Al Jazeera wordt gefinancierd door Qatar en Al Arabiya door Saoedi-Arabië. Deze twee nieuwszenders behoren tot de meest invloedrijke organisaties in de Arabische wereld en spelen, indirect, een belangrijke rol bij de huidige turbulente ontwikkelingen.

bijlagen

In deze documentaire schetsen wij een portret van twee in Cairo gestationeerde correspondenten die werken voor Al Jazeera en Al Arabiya. Daarbij komen wij niet alleen meer te weten over de vaak moeilijke en gevaarlijke omstandigheden waaronder zij moeten werken, maar ook over hun methode van aanpak en journalistieke visie op de Arabische revolutie. Verder onderzoeken we hoe (en op wat voor manier) de nieuwszenders gebonden zijn aan de binnen- en buitenlandse politiek van de landen die hen financieren en laten Arabische media-experts uit Egypte en Libanon hierover aan het woord.

biografieën

Regie: Nordin Lasfar
Research: Anass Bendrif
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Henneke Hagen / Jos de Putter

meer zoals 'de slag om de arabische kijker'