Industrieel ecoloog met een passie voor duurzaamheid. Oprichter van Metabolic.

Eva Gladek combineert kennis van de natuur- en sociale wetenschappen met een passie voor duurzaamheid en innovatie. De uit New York afkomstige Gladek kwam voor de liefde naar Nederland en werd in 2013 opgenomen in de lijst van honderd meest innovatieve en inspirerende jongeren op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Als industrieel ecoloog wil ze mens, milieu en technologie bij elkaar brengen om steden en industrieën te verduurzamen.

 

Sustainability is not the property of objects, it is the property of systems.

Eva Gladek

Gladek vergelijkt de huidige maatschappij met een machine, waar we aan de lopende band losse onderdelen vervangen om de machine beter te laten functioneren. Zij bepleit een heel andere aanpak: het opnieuw ontwerpen van de systemen waar de machine op draait. Deze systemen moeten geïnspireerd zijn op en goed kunnen samenwerken met de natuur. Hergebruik van grondstoffen, zoals water, staat centraal. 

Metabolic

Gladek richtte in 2012 het bedrijf Metabolic op, een advies- en ingenieursbureau op het gebied van systeem innovatie en duurzaamheid. Metabolic ontwikkelt tips en tricks, maar vooral ook tools voor burgers, bedrijven en overheden die de transitie naar een duurzame samenleving met een circulaire economie moeten bevorderen. Gladek werkt nauw samen met de non-profit organisatie Circle Economy, waar ze als expert aan verbonden is. Ze combineren kennis en kunde om economische groei te bereiken, zonder ecologische en sociale waarden uit het oog te verliezen.

Doen wat je zegt

Gladek heeft een duidelijk practice what you preach-mentaliteit. Zo maakt Metabolic zelf ook deel uit van een experiment dat moet bijdragen aan een circulaire economie. Het lab is gevestigd op het oude haventerrein ‘Ceuvel Volharding’. Hier is een uniek project gestart waar tweedehands woonboten op de zwaar vervuilde grond zijn getakeld, die voor een periode van tien jaar gratis ter beschikking is gesteld aan uiteenlopende, duurzame initiatieven. De grond wordt organisch gezuiverd en er wordt biomassa geproduceerd.

Gladek behaalde haar master Industrial Environmental Management aan Yale University en heeft een bachelordiploma in de moleculaire biologie van Amherst College. Na haar studie begon ze haar carrière als moleculair bioloog, waarna zij aan de slag ging als wetenschapsjournalist en televisieproducent. In Nederland was ze o.a. werkzaam voor Except, Integrated Sustainability,een adviesbureau op het gebied van een duurzaam bedrijfsleven.