Volgens de Deense onderzoeker en hoogleraar Peter Gøtzsche verdoezelen farmaceuten onderzoeksresultaten, wordt er gezwegen over bijwerkingen, worden artsen omgekocht en worden er leugenachtige advertenties geplaatst. Gøtzsche, die zelf jaren in de farmaceutische industrie werkzaam was, probeert deze praktijken bloot te leggen.

Gøtzsche (1949) voltooit in 1974 zijn studies biologie en scheikunde maar vindt het moeilijk hier een baan in te vinden. Hij kiest daarom voor de farmaceutische industrie en wordt artsenbezoeker en productmanager bij het Zweedse bedrijf Astra. Hij specialiseert zich vervolgens in interne geneeskunde en voltooit in 1984 zijn opleiding tot arts. Van 1984 tot 1995 is hij werkzaam als arts in diverse ziekenhuizen in Kopenhagen.

Het werk in de farmaceutische industrie begint Gøtzsche steeds meer tegen te staan. Hij laat zich kritisch uit over de farmaceutische industrie, die volgens hem alleen uit is op winst en niet op de genezing van mensen. In 1993 is hij betrokken bij de oprichting van het netwerk Cochrane Collaboration, een wereldwijde groep van onafhankelijke onderzoekers, die voortdurend medische bewijsvoering tegen het licht houdt. In hetzelfde jaar richt hij het Nordic Cochrane Centre op.

Gøtzsche is van mening dat farmaceutische bedrijven trucs gebruiken om de onderzoeksresultaten van medicijnen fraaier voor te stellen. Volgens Gøtzsche kan de uitkomst hiervan op de wereldmarkt miljarden euro’s verschil maken. In 2010 wordt hij hoogleraar klinisch onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen en wordt in 2017 gekozen voor het Cochrane Governing Board.  

‘De hele gezondheidszorg is corrupt. Het geld van de industrie zit overal. Ze kopen iedereen om die in de weg staat. Niet alleen artsen, maar ook patiëntenorganisaties, autoriteiten, zelfs ministers van gezondheid.’

Peter Gøtzsche (de Volkskrant, 18 november 2015)

veel slikken

Gøtzsche grote kritiek op de farmaceutische industrie komt goed tot uiting in het boek hij in 2015 publiceert: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad. Achter de schermen van de farmaceutische industrie. Gøtzsche beschuldigt in dit boek de Big Pharma van misdadige praktijken. We slikken volgens Gøtzsche zoveel medicijnen omdat de fabrikanten ons voorliegen, met een dodelijke afloop tot gevolg. Gøtzsche stelt dat medicijnen na kanker en hart-en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn. Het boek deed veel stof opwaaien in de medische wereld.

Peter Gøtzsche schrijft meer kritische publicaties over de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie. Zo schrijft hij in 2012 een boek over leugens en controverse rond mammografie: Mammography Screening: Truth, Lies and Controversy. De straling waar vrouwen tijdens een mammografie aan worden blootgesteld zal volgens Gøtzsche juist tot meer borstkanker leiden. In 2013 wordt zijn boek ‘Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning’ gepubliceerd. Gøtzsche betoogt in dit boek dat de psychiatrie in een diepe crisis is beland. Psychiaters schrijven massaal medicijnen voor die vaak bijwerkingen en sterfte tot gevolg hebben en niet bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van patiënten.

uit instituut

In de loop van 2018 ontstond er bij Cochrane in Kopenhagen een conflict omdat Gøtzsche de effectiviteit van het HPV-vaccin in twijfel trok en zware kritiek had op het Cochrane-instituut dat in een review schreef niets negatiefs te hebben gevonden. Gøtzsche is hierop weggestuurd, en met hem vertrokken nog vier bestuursleden.