Tom Tom oprichter Pieter Geelen geeft zijn miljoenen weg

In 1991 richt Pieter Geelen samen met studievrienden Palmtop op. Het bedrijf maakt applicaties voor de eerste handheld apparaten. Deze markt ontwikkelt zich razendsnel en algauw worden er agenda's, spelletjes, boekhoudprogramma's én routeplanners gemaakt.

In 2001 wordt de naam veranderd in TomTom en gaat het bedrijf zich specialiseren in navigatiesystemen. De tijden van de ouderwetse wegenkaart zijn definitief voorbij en TomTom ziet hier een gat in de markt in. Het bedrijf gaat relatief goedkope, mobiele navigatiesystemen maken. Het wordt een groot succes.

Eind 2004 heeft TomTom er al 250.000 van verkocht. Een jaar later staat de teller op 1,7 miljoen. In mei 2005 gaat het bedrijf naar de beurs. Niet lang daarna besluiten oprichters Harold Goddijn, Pieter Geelen en Peter-Frans Pauwels om te 'cashen'. Ze verkopen een gedeelte van hun aandelen en verzilveren opties. Ze halen er meer dan honderd miljoen per persoon mee binnen.

Turing Foundation

Pieter Geelen besluit samen met zijn vrouw dat zij de miljoenen niet nodig hebben. Zij willen de honderd miljoen schenken aan goede doelen en richten de Turing Foundation op. Deze stichting is vernoemd naar Alan Turing, een Brits wiskundig genie en een persoonlijke held van Geelen. De stichting richt zich op het verbeteren van het onderwijs, het bestrijden van lepra, natuurbescherming en steun aan de kunst. De stichting heeft door de gift van Geelen een jaarbudget van vijf miljoen euro: binnen twintig jaar moet al het geld verdeeld zijn.

De ideeën van Geelen doen denken aan The Giving Pledge: het initiatief van Bill en Melinda Gates en Warren Buffett. Ook zij hebben een stichting opgericht die doelen ondersteund waar zij zich persoonlijk mee verbonden voelen en die grote sommen van hun eigen geld onder deze doelen verdeeld.