Yuval Noah Harari (1976) is een Israëlische historicus en schrijver van de boeken Sapiens (2014) en Homo Deus​ (2016).

Yuval Harari is hoogleraar geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, maar brak de afgelopen jaren internationaal door als schrijver van de boeken Sapiens: A Brief History of Humankind en Homo Deus: A Brief History of Tomorrow, beiden over de geschiedenis van de mensheid.

Harari specialiseerde zich aanvankelijk in de wereldgeschiedenis, middeleeuwse geschiedenis en militaire geschiedenis, maar houdt zich momenteel meer bezig met vragen als: Wat is de relatie tussen geschiedenis en biologie? Wat is het verschil tussen de mens en andere dieren? Heeft geschiedenis een richting? En zijn wij als mens gelukkiger geworden door de eeuwen heen?

In zijn boeken komen deze vragen terug. In Sapiens: A Brief History of Humankind gaat hij aan de hand van de geschiedenis van de mensheid in op de vraag wat de mens de meest succesvolle soort op de planeet maakt. Zo kijkt hij naar de uitvindingen die ervoor hebben gezorgd dat de mens deze planeet heeft veroverd. Wereldwijd zijn er ruim vijf miljoen exemplaren van het boek verkocht en inmiddels is het boek in meer dan vijftig talen te lezen, waaronder in het Nederlands.

In de onderstaande Ted Talk licht hij zijn theorie nader toe. De tekst gaat verder onder de video.

Twee jaar na het verschijnen van Sapiens: A Brief History of Humankind verscheen het boek Homo Deus: A Brief History of Tomorrow. Hierin werpt Harari een blik in de toekomst en bekijkt hij de dromen en nachtmerries die de 21e eeuw kunnen gaan vormen: van onsterfelijk worden tot het creëren van kunstmatige intelligentie. Hij stelt hierbij essentiele vragen als: Waar gaan we vanaf hier naar toe? Hoe beschermen we deze kwetsbare wereld van onze eigen vernietigende krachten?

In onderstaand fragment uit de VPRO Tegenlicht-aflevering 'Mensen, goden en technologie' geeft Harari een mogelijk scenario voor onze toekomst.