Vanaf 1977 woonde schrijver en oud-Midden-Oosten correspondent Maarten Jan Hijmans in Caïro en rapporteerde van daaruit onder meer voor de Volkskrant en het ANP. Begin 2009 begon Hijmans met zijn blog ‘Abu Pessoptimist’ uit boosheid over de aanval van het Israëlische leger op Gaza.

Abu Pessoptimist

Als 'Abu Pessoptimist' werpt de schrijver een kritische blik op Israël: "Zelfmoordaanslagen zijn gruwelijk, maar de 1000-ton wegende bom waarmee Israel in 2002 Salah Shehadeh [een Hamasleider] en 14 andere mensen (onder wie negen kinderen) die in dezelfde flat lagen te slapen naar de andere wereld naar de andere wereld bombardeerde was dat ook. Om niet te spreken van de vele nooit bestrafte wandaden van de Israelische veldtochten in Libanon 2006 en Gaza 2008-2009." Hijmans’ blognaam ‘Abu Pessoptimist’ is afgeleid van de roman The Secret Life Of Saeed The Pessoptimist van de Palestijnse Israëlier Emile Habiby.

Een Ander Joods Geluid

Hijmans is tegenwoordig freelance journalist en doceert bij ‘Een Ander Joods Geluid’. Deze Nederlandse Stichting wil het taboe doorbreken dat joden geen kritiek zouden mogen uiten op Israël of zoals zij het zelf beschrijven: ‘Kritiek op Israël wordt vertaald als: tegen Israël.’ Onder deze noemer maken Hijmans en vele anderen zoals Harry de Winter, Dieuwertje Blok en Hedy d’Ancona zich samen sterk voor een publiek debat over de problematiek rond Israël en de bezette gebieden.