Computerwetenschapper Tristan Harris (1985) werkte vijf jaar lang bij Google; eerst als productmanager, later als ontwerpethicus. Tegenwoordig onderzoekt hij hoe technologische vormgeving ons het beste kan beschermen tegen voortdurend afgeleid worden.

Harris beschouwt zichzelf als een expert op het gebied van de psychische kwetsbaarheden van de mens en weet als geen ander hoe technologische vormgeving onze aandacht en ons gedrag beïnvloedt. Volgens hem focussen we namelijk te veel op al het positieve dat technologie voor ons doet en doen we alsof er geen negatieve kanten aan het verhaal zitten.

time well spent

En dus richt hij in 2014 met een aantal ontwerpers, filosofen, antropologen en sociaal wetenschappers Time Well Spent op, een beweging die samen met de technologische industrie aan het kijken is hoe mensen hun tijd beter kunnen besteden. In de TED Talk hieronder gaat hij daar dieper op in.

Volgens Harris zijn we nu óf verbonden en worden overal constant ingezogen, óf offline en missen alle belangrijke dingen. Zijn beweging pleit voor een toekomst waar mensen verbonden kunnen zijn zonder overal ingezogen te worden, en offline kunnen zijn zonder iets belangrijks te missen.

What does the future of technology look like when you're designing for the deepest human values?

Tristan Harris

In plaats van dat we onze tijd simpelweg besteden aan apps en websites die constant strijden om onze aandacht, pleit hij in zijn populaire essay How Technology Hijacks People's Minds voor een wereld waarin die technologie ons juist actief helpt om onze tijd goed te besteden. Hij ziet het dan ook als zijn taak om met name de slimme koppen in Silicon Valley daar veel meer van bewust te maken.