Toomas Hendrik Ilves leerde programmeren toen hij 13 was, woonde en studeerde jaren in Amerika en is sinds 2006 president van Estland.

Geboren in een Ests gezin in het Zweedse Stockholm, jarenlang gewoond in New York, Amerika, later naar Duitsland verhuisd en nu al jaren president van Estland. Het is niet verwonderlijk dat het virtuele burgerschap onder het bewind van Toomas Hendrik Ilves (1953) is ingevoerd. Op zijn Zweedse en Amerikaanse wortels is wel kritiek in Estland, maar de partijloze president heeft genoeg gerealiseerd om die kritiek te doen verstommen.

De functie van president is in principe ceremonieel, maar Ilves is de meest zichtbare van de drie presidenten die Estland sinds zijn onafhankelijkheid in 1991 heeft gekend. In 2011 werd hij herkozen en onder zijn bewind is Estland toegetreden tot de NAVO en de Eurozone. Hij is een fervent Twitteraar en voorstander van technologische ontwikkeling. Hij heeft vele hoge functies in de EU gehad, gerelateerd aan ICT, zoals de EU Task Force on eHealth en voorzitter van de European Cloud Partnership Steering Board.

Politieke loopbaan

Ilves groeide op in New Jersey en ging in Amerika naar school. Hij studeerde psychologie aan de Colombia University en promoveerde aan de University of Pennsylvania in 1978. Na een korte periode in Canada, verhuisde hij in 1984 naar München om aan de slag te gaan als journalist voor Radio Free Europe. Nadat Estland in 1991 onafhankelijk werd, gaf Ilves zijn Amerikaanse nationaliteit op om ambassadeur voor Estland in Amerika te worden en verhuisde hij terug naar New York.

In die periode initieerde hij samen met minister Jaak Aaviksoo van Onderwijs het Tiger Leap-initiatief om alle scholen in Estland te computeriseren en aan te sluiten op internet. In 1996 werd Ilves minister van Buitenlandse Zaken, met een korte onderbreking, tot 2002. Hij werd voor een jaar voorzitter van een kleine Estse oppositiepartij en zat twee jaar in het parlement. De partij hernoemde zich tot Estste Sociale Democratische Partij en boekte een grote overwinning bij de Europese verkiezing. Van 2004 tot 2006 zat Ilves namens die partij in het Europese parlement tot hij tot president werd gekozen.

Toomas Hendrik Ilves is twee keer getrouwd en heeft drie kinderen. Hij spreekt vloeiend Ests en Engels, maar spreekt ook Duits, Spaans en Lets. Behalve ruim 16.000 tweets schrijft Ilves vele essays en artikelen, over geschiedenis, literatuur, buitenlands en veiligheids beleid en cyberveiligheid. Tijdens publieke optredens draagt hij altijd zijn karakteristieke vlinderstrik, naar eigen zeggen omdat zijn vader dat ook deed.