Latour behoort tot de grondleggers van de actor-netwerktheorie (ANT). Deze theorie stelt dat mensen en niet-mensen (objecten) in principe gelijk aan elkaar zijn en dat beide het vermogen hebben om de wereld om hen heen te kunnen veranderen. ANT betoogt dus dat objecten, net als mensen, ook een vorm van agency (handelingspotentiaal) kunnen bezitten.
Op deze theorie zijn Latours bekendste boeken gebaseerd: Laboratory life (1979), Science in Action (1987) en Nous n’avons jamais été modernes (Wij zijn nooit modern geweest) (1991). In zijn laatste boek onderzoekt hij de tweedeling die vaak wordt gemaakt tussen samenleving en natuur. Latour interpreteert dat wat wij ‘moderniteit’ noemen, slechts een begrip is, bedacht door de mens zelf. Zijn boek is eigenlijk een les over bescheidenheid: we zijn niet zo speciaal als we denken. Het idee dat natuur natuurlijk is en de samenleving kunstmatig, is volgens Latour slechts een door de mens bedachte illusie. Het verschijnsel klimaatverandering is dan ook meer een hybride vorm; we kunnen het niet als een natuurlijk verschijnsel typeren, maar ook niet enkel als iets sociaals beschouwen.
Onze internationale regeringen hebben vaak moeite om met dit soort hybride verschijnselen om te gaan. Daarom pleit Latour voor een Parlement der Dingen. Dit moet een plek zijn waar politiek, wetenschap en natuur samenkomen, en waar alle objecten en hybride verschijningen hun eigen vertegenwoordigers hebben.
Bekijk hieronder een kort interview met Bruno Latour over klimaatverandering: