David Levey stond aan de wieg van het deel van Moody’s dat zich bezighoudt met het beoordelen van de kredietwaardigheid van staten. Hij schreef het Sovereign Rating Methodology Handbook – de Bijbel der kredietbeoordeling - voor de inmiddels meest bekende en omstreden eenheid binnen heel Moody’s.

Aanvankelijk beoordeelden de analisten van Moody’s alleen de kredietwaardigheid van banken en bedrijven. In de jaren tachtig besloot Moody’s echter ook van staten het investeringsrisico te gaan waarderen. Een drietal experts in risicomanagement heeft toen de zogenaamde sovereign ratings unit opgezet.

Eén van hen was David Levey, die van 1985 tot 2004 als eerste leiding gaf over deze nieuwe eenheid. Eerder werkte Levey onder andere voor de Amerikaanse topbank Wells Fargo. Levey speelde volgens Moody’s “een cruciale rol in de ontwikkeling van de methodes waarmee de kredietwaardigheid van staten wordt geanalyseerd.” Onder zijn leiderschap berekende Moody’s de kredietwaardigheid van zo'n honderd landen.

Commentaar op S&P's 'downgrade' van de VS

Nadat hij in juli 2004 bij Moody’s vertrok, bleef het stil rondom Levey. In 2011 leverde hij in een open brief commentaar op S&P's verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid.
'De dollar blijft voorlopig nog wel even de dominante munteenheid en de VS is ‘s werelds meest gunstige markt, maar deze situatie is niet oneindig,' meent Levey. Volgens hem zijn er ‘structurele hervormingen’ vereist, en hij noemt onder andere het ‘inefficiënte, verstorende’ belastingsstelsel.
'Zonder hervormingen,' aldus Levey, 'duurt het hooguit een kleine tien jaar voordat investeerders inzien dat de Amerikaanse politiek niet in staat is om veranderingen door te voeren – met alle gevolgen van dien.'