Tegenlicht

De macht van de rating agencies

De financiële markten sidderen als de rating agencies hun oordeel bekend maken over de kredietwaardigheid van een land. Regeringsleiders liggen wakker om de rating van hun land. Maar vaak waren de oordelen van Moody's, S&P's en Fitch onjuist.

"Het is gewoon koffiedik kijken. Het geven van een kredietbeoordeling aan een land is niets anders dan een raadspelletje." Jerome Fons. Voormalig directeur Moody's.

De rating agencies, of kredietbeoordelaars, zijn niet uit het nieuws weg te denken. De laatste tijd vliegen de ‘downgrades’ van vooral Europese landen en bedrijven ons om de oren. Met als gevolg onrustige financiële markten en overheden die financieel nog verder in de problemen komen. Het verlagen van een kredietbeoordeling van een land kan zulke grote gevolgen hebben dat regeringsleiders, als hun kredietbeoordeling in het geding is, soms smekend aan de telefoon hangen bij de kredietbeoordelaars.

bijlagen

Wie zijn deze kredietbeoordelaars eigenlijk? Waarop baseren zij hun kredietbeoordelingen? En kloppen de rapportcijfers die zij toekennen aan bedrijven en landen wel?

Voor meer inzicht in de macht van de kredietbeoordelaars sprak Tegenlicht met o.a. Jerome Fons, ex-directeur van Moody’s, David Levey, voormalig hoofd van de afdeling Europese landenratings van Moody’s, Timothy Sinclair, hoogleraar politieke economie aan de Universiteit van Warwick, en Dirk Müller, voormalig beurshandelaar aan de aandelenbeurs in Frankfurt. Daarnaast kijkt Tegenlicht met de Portugese burgemeester Carlos Carreiras naar de gevolgen van de afwaardering van Portugal en spreekt met Ron Grassi, een gepensioneerde advocaat die in zijn eentje een rechtszaak is begonnen tegen de rating agencies.

biografieën

 • In Tegenlicht het verhaal over de rating agencies, hun invloed op de financiële markten en hun rol op het wereldtoneel.

  Regie: Martijn Kieft
  Research: Maren Merckx
  Productie: Marie Schutgens
  Eindredactie: Henneke Hagen / Jos de Putter

  meer als 'de macht van de rating agencies'