Grootstedeling Zhao Lei verzamelde 400 buurtgenoten in een poging de vuilverbrandingsinstallatie bij haar wijk stil te leggen en die om te vormen tot een milieuvriendelijke onderneming.

Een wereld van de rijstpaddies, de vuile rivieren en het woestijnzand vandaan woont Zhao Lei. Zij is een echte grootstedeling en woont in een van de nieuwbouwwijken in een uitloper van Peking. Met haar 35 jaar, een webwinkel en een geriefelijke flat, behoort zij tot de nieuwe generatie Chinezen die niet gebukt gaan onder de historische last van revolutie en lichamelijke arbeid. Maar anders dan de meeste van haar generatiegenoten is Zhao een mondige onderdaan. Want ook al gaat het haar goed, de nieuwe welvaart heeft haar niet minder alert gemaakt. Sinds twee jaar kampt de hele nieuwbouwwijk met een aanhoudend probleem: de stank van een naburige vuilverbrandingsinstallatie verziekt het buurtleven. Zhao besloot daar wat tegen te doen en verzamelde 400 buurtgenoten in een poging de installatie stil te leggen en die om te vormen tot een milieuvriendelijke onderneming. Met behulp van milieuactivisten uit de stad heeft ze alle gegevens verzameld die aan tonen dat de zij en haar medestanders geen ongelijk hebben. Maar Zhao Lei is de enige die hardop in de aanval durft te gaan en is zo alleen over gebleven in haar strijd om rechtvaardigheid. De wekelijkse ontmoetingen met buurtgenoten om strijdplannen te smeden zijn voorbij, en de protest T-shirts die ze heeft ontworpen zijn in beslag genomen.

Onderwijl leidt zij een ogenschijnlijk alledaags stadsleven. Haar buikdanskostuums verkoopt ze via het internet, ze treedt regelmatig op in haar zelfgemaakte kleding, en brengt uren door in de file, zonder ook maar een moment de door haar en haar buurtgenoten gehate fabriekspijp te vergeten. Zodra die witte rook uitblaast legt Zhao het vast, want met haar logboek probeert ze haar gelijk te halen. ‘Zoek de waarheid in de feiten’ citeert Zhao Deng Xiaoping, de voormalige opperste leider van China. Een goed communistisch principe, vindt Zhao. Ze slaat het buurtkader er mee om de oren: de vuilverbranding moet dicht, dat willen de feiten!