In verband met auteursrechten is deze uitzending helaas niet meer online te bekijken

De Regenmakers. Het groene verzet in China

‘De Regenmakers’ is een onderzoeksjournalistieke documentaire over de teloorgang van het Chinese milieu, verteld aan de hand van vier burgeractivisten die zich de ondergang van hun wereld niet langer willen laten aanleunen.

Op de grens van heldenmoed en koppigheid vertellen vier eigenzinnige Chinese burgers - een vissersvrouw aan de oever van een vervuilde rivier, een rijstboerin onder de rook van een chemische fabriek, een herder aan een uitloper van een oprukkende woestijn, en een danseres in de schaduw van grootsteedse vuilverbranding - waarom zij, tegen de stroom in, de strijd durven aangaan met de nukkige en soms agressieve locale autoriteiten.

bijlagen

In een film met de vier elementen als visuele leidraad staan de vuile lucht van
Changsha, het smerige water van de Qiantangrivier, het oprukkende zand van de Tenggerwoestijn en het verstikkende vuur van een vuilverbranding in Beijing symbool voor een strijd om het milieu die veel verliezers kent en weinig winnaars. ‘De Regenmakers’ toont de winnaars, en levert het bewijs: opkomen voor jezelf loont, zelfs in de dictatuur die China is.

biografieën

 • Regie: Floris-Jan van Luyn
  Camera: Stef Tijdink
  Geluid: Rik Meier
  Montage: Gijs Zevenbergen                                                                          

  Coproductie met Submarine, Bruno Felix & Femke Wolting
  Eindredactie: Henneke Hagen/Jos de Putter

  meer zoals 'de regenmakers: het groene verzet in china'