Wie is Bashar Masri? De Palestijnse ondernemer en miljardair die de eerste geplande Palestijnse stad verwezenlijkt op bezet grondgebied. Maak kennis met de man achter het grote plan.

Palestina en Amerika

De Palestijnse ondernemer Bashar Masri (1961) werd geboren in Nablus, een Palestijnse stad op de Noord-Westelijke Jordaanoever. Masri komt uit een bekende en welgestelde familie uit Nablus. In zijn tienerjaren protesteerde hij tegen de Israëlische bezetting, waarbij hij twee keer opgepakt werd en in de gevangenis belandde. In 1977 emigreerde hij met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Daar volgde hij een opleiding tot chemisch ingenieur in Virginia en werkte in Washington voor een adviesbureau. Nadat hij trouwde met een Amerikaanse kreeg hij naast de Palestijnse ook de Amerikaanse nationaliteit.  

Massar International

Masri woonde achttien jaar in de Verenigde Staten, maar onderhield in al die jaren zijn contacten in Palestina. In 1994 zette hij het bedrijf Massar International op in de Palestijnse stad Ramallah, waar hij het jaar daarop naartoe verhuisde. Het bedrijf werd een van de succesvolste en snelst groeiende bedrijven in Palestina, waarmee onder andere de voormalige Palestijnse leider Arafat vele contracten sloot. Massar International doet ondermeer zaken in onroerend goed, bedrijfsontwikkeling, informatietechnologie, en financiële,  communicatie- en nieuwsdiensten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa.

Rawabi

Masri vindt het ook belangrijk om met zijn bedrijf te investeren in de Palestijnse staat. Hij wil Palestina zo onafhankelijk mogelijk maken van hulp van buitenaf, want die afhankelijkheid is volgens hem eveneens een vorm van bezetting. Vijfentwintig kilometer van zijn geboortestad Nablus is hij begonnen met de ontwikkeling van het antwoord op de vele Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever: een nieuwe Palestijnse stad. Rawabi, zoals de stad gedoopt is, is het grootste particuliere bouwproject in de Palestijnse geschiedenis.

De nieuwe stad wordt ontwikkeld door Bayti Real Estate Investment Company, een bedrijf dat gezamenlijk eigendom is van Masri's bedrijf Massar International en het investeringsbedrijf Qatari Diar, dat in  handen is van de Qatarse Emir Hamad bin Khalifa al Thani. In de uitzending is daarnaast te zien hoe Masri een groep geïnteresseerde joods-Amerikaanse investeerders rondleidt. Rawabi zal naar verwachting uiteindelijk rond de 40.000 mensen huisvesten.

Een stad met een belofte

Maar Rawabi is meer dan alleen een stad, Rawabi vertaalt een visie. Een visie van een duurzame, veilige, cultureel diverse stad met goede economische mogelijkheden. Deze laatste zijn volgens Masri ook belangrijk voor de relaties die anderen later met de stad zullen opbouwen, ook Israëliërs. De stichting Rawabi die bij het opzetten van het project in het leven geroepen is, hoopt dat de visie van Rawabi zich door Palestina zal verspreiden. Masri ziet zichzelf straks gelukkig leven in zijn eigen stad. 'Ik hoop dat anderen een voorbeeld zullen nemen aan Rawabi en dat er binnen een paar jaar een Rawabi nummer twee en drie zullen volgen.'

Oppositie

Het bouwen van een geplande stad met financiering vanuit Arabische en joodse fondsen verloopt niet zonder discussie. Hoewel veel Palestijnen vertrouwen hebben in Masri en zijn project, en Masri daarbij ook Israeliërs betrekt, is hij in zowel Palestijnse als Joods-Israëlische kringen een omstreden figuur geworden. Van beide kanten ondervindt hij oppositie van radicalen. 'Maar,' zo zegt Masri zelf, 'wanneer je van beide kanten oppositie van radicalen krijgt over dezelfde problemen, dan weet je dat je iets goed doet.'