Vanavond 15 oktober 21u Nederland 2

Rawabi, de beloofde Palestijnse stad

Op de Westelijke Jordaanoever vindt een wonder plaats. Daar verrijst de nieuwe superstad Rawabi. High tech, groen en… Palestijns. Volgend jaar wonen er 40.000 mensen uit de nieuwe Palestijnse middenklasse. Tegenlicht ging kijken.

Terwijl het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen muurvast zit, vindt er op de Westelijke Jordaanoever tussen Ramallah en Nablus een wonder plaats. Daar realiseert de Palestijnse zakenman en miljonair Bashar Masri op 32 km afstand van Jeruzalem in bezet gebied zijn droom: een gloednieuwe modelstad die een nieuwe Palestijnse middenklasse zal doen opstoten in de vaart der volkeren en daarmee de radicalen aan beide zijden van het conflict uitschakelt.

bijlagen

Rawabi, zoals de stad is gedoopt, is de eerste planned city in Palestina. In 2013 zullen er 40.000 mensen wonen. Het wordt een groene stad, uniek in de regio, uitgerust met de allermodernste duurzame technologieën. Met een budget van meer dan 1 miljard dollar is Rawabi het grootste bouwproject op Palestijns grondgebied ooit, met investeerders uit alle windhoeken, inclusief de Emir van Qatar.

Als Rawabi een succes wordt, dan zal het een blauwdruk zijn voor vele andere gebieden in de Westelijke Jordaanoever en Gaza, en misschien zelfs voor het hele Midden-Oosten.

In Tegenlicht: een portret van de bevlogen Palestijnse ondernemer en geestelijk vader van Rawabi: Bashar Masri.

Regie: Shuchen Tan
Research: Annass Bendrif
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Henneke Hagen, Frank Wiering, Jos de Putter

meer zoals 'rawabi, de beloofde palestijnse stad'