Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is acteur, regisseur en dichter. En sinds 2009 onze Dichter des Vaderlands, een eretitel waarvan de invulling door de betreffende dichter zelf wordt vastgesteld.

‘Bastaard pur sang’ noemt onze Dichter des Vaderlands zichzelf in Vrij Nederland. ‘Ik ben een beetje van alles, en dus niets echt. Ik ben Nederlander, Palestijn, acteur, dichter en ik woon in Antwerpen.' Geboren en getogen in Nederland voelt Ramsey zich met zijn land verbonden, en hij ziet zichzelf dan ook niet als buitenstaander: ‘Uiteindelijk hebben we alleen maar bastaarden. We vergeten graag dat Ramses Shaffy, een held van me, van Egyptische en Pools-Russische afkomst was. Hij is dé Grote Nederlander, en terecht, maar er stroomde geen druppel Nederlands bloed door zijn aderen,’ zo betoogt de dichter in het prijswinnende vraaggesprek met VN.

Nasr heeft bekendheid gemaakt als succesvol jong acteur. Zijn ambitie om te dichten heeft hij pas later aan het publiek getoond, in een interview met de Volkskrant: ‘Misschien zit er iets tussen. Dat zou mij werkelijk gelukkig maken – ja, ik zou graag in een boekenkast willen staan.’ Op basis van het gedicht Ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven) werd Ramsey Nasr 28 januari 2009 voor een periode van vier jaar benoemd tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. Sindsdien zet hij de taal in als spiegel voor de Nederlander. Nasr combineert fascinatie voor zijn landgenoten vaak met afschuw: ‘Hoe kon uit zuinige rupsen dit hummervolk opstaan?’

Inspiratie

Het gedicht Ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven) van Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands 2009 is geïnspireerd op onderstaand gedicht van Godfried Bomans:

SPLEEN*
Ik zit mij voor mijn vensterglas
onnoemelijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.
-------------------------------------------
* spleen - toestand van 'lichte depressie'
Context: uit het werk van Godfried Bomans (1913-1971)

schrijver