Begin dertig, maar nu al een lange lijst aan werkervaring en enkele filmprijzen op zijn naam. De Georgische filmmaker Zaza Rusadze regisseerde voor Tegenlicht de korte film 'De dag dat ik besloot geen soldaat te zijn...'. Bekijk hiernaast het skype-interview dat Tegenlicht met hem had. Hierin vertelt hij over de achterliggende gedachte van de film en over leven ten tijde van oorlog.

De 31-jarige Zaza keerde na jarenlang in Berlijn gewoond te hebben weer terug naar zijn geboortestad Tbilisi. Hij studeerde vanaf 1996 regie aan de HFF “Konrad Wolf” filmacademie in Potsdam (Duitsland), waar hij in 2003 zijn diploma behaalde. In datzelfde jaar regisseerde hij zijn eerste lange documentaire ‘Bandits’: een film over de menselijke kant van terrorisme. Vervolgens schreef hij het script voor verscheidene speelfims, waaronder ‘The man from the embassy’ (2005), ‘Frau Beate und ihr sohn’ (2006) en ‘A fold of my blanket’ (2007).

Hij won verschillende prijzen voor zijn film ‘Bandits’, waaronder de publieksprijs op het documentaire filmfestival in Navarra (Pamplona, Spanje). Voor ‘The man from the embassy’ontving hij de Silvor Astor Award voor het beste script op het Mar Del Plata Film Festival in Buenos Aires.

In 2007 richtte hij zijn eigen filmproductie bedrijf op, ZAZARFILM genaamd. Zaza is een actief lid van het Georgische multimedia kunstcollectief GOSLAB. In zijn jonge jaren werkte Zaza als presentator voor de Georgische staatstelevisie. Als twaalfjarige jongen presenteerde hij het programma News for Youth en op zijn achtiende deed hij voor het programma Taboa X een reeks televisie-interviews met jonge veelbelovende Georgische artiesten.

Momenteel werkt Zaza samen met de Nederlandse regisseuse Ineke Smits aan een Nederlandse speelfilm 'De Vliegenierster van Kazbek'. Deze film gaat over een bataljon Georgiërs, die op het Nederlandse eiland Texel worden gelegerd. Naar verwachting is de film medio 2009 in de bioscopen te bekijken. Eerder assisteerde Zaza Ineke met de documentaire 'Putins Mama' (2003).