Tegenlicht

Jong in… Georgië

Tegenlicht besloot vier veelbelovende Georgische filmmakers, de kans te geven om hun leven te verbeelden in hun onzekere, licht nerveuze, maar meeslepende land.

Een bijzonder ongewone Tegenlicht. Deze zomer, op 8 augustus, werd de wereld opgeschrikt door een oorlog tussen Georgië en Rusland. Hoewel de gevechtshandelingen na enige dagen afnamen blijft de situatie tot op deze dag nog even gespannen. Tegenlicht besloot vier veelbelovende Georgische filmmakers, de kans te geven om hun leven te verbeelden in dit onzekere, licht nerveuze, maar meeslepende land.

We openen de uitzending met ´Meneer de Minister´, een portret van de Georgische minister van landbouw, Bakur Kvezereli, slechts 27 lentes jong. Filmmakers Salome Jashi en Giorgi Tsikarishvili kregen exclusieve toegang tot het dagelijks leven van deze ambitieuze jongeman die onderdeel is van misschien wel het jongste kabinet ter wereld onder leiding van Michail Saakasjvili.

bijlage

Vervolgens ´De dag ik besloot geen soldaat te zijn...´ een dagboekverslag van twee vrienden, filmregisseur Zaza Rusadze en componist Nika Machaidze. Zij weten niet hoe zich nuttig te maken wanneer je vrienden naar het front geroepen worden en henzelf, met al hun artistieke kwaliteiten, niets anders rest dan naar de propaganda op televisie kijken.

Daarna ´Opening Night´, een Shakespeareaans drama gesitueerd in het krijgsgewoel van de warme augustusdagen geregisseerd door Georgiës jongste talent: Khatuna Giorgobiani.

biografieën

Ten slotte een fragment uit de film ´Hun Helikopter´, eveneens in de regie van Salome Jashi. Hierin wordt een Georgisch gezin gevolgd dat hoog in de bergen een ongebruikelijk gastenverblijf opricht. De adembenemende natuur vormt een groots decor voor hun praktische zorgen.

Regie: Zaza Rusadze, Khatuna Giorgobiani, Salome Jashi, Giorgi Tsikarishvili
Coördinatie: Marije Meerman
Eindredactie: Jos de Putter/Doke Romeijn