De Libanees-Amerikaanse Ali Soufan is voormalig speciaal agent van de FBI en een kenner van terreurorganisaties in het Midden-Oosten.

Soufan wordt in 1971 geboren in Libanon en groeit op tijdens een hevige burgeroorlog. Op 16-jarige leeftijd vlucht hij met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Daar studeert Soufan politicologie en internationale betrekkingen. Hij specialiseert zich in islamterrorisme. "Eigenlijk als een halve grap" stuurt hij een sollicitatiebrief naar de FBI, zo zegt Soufan in The New Yorker. Die nemen hem in 1997 maar al te graag aan. Soufan wordt speciaal agent voor het Midden-Oosten.

Soufan - die in 2000 één van de acht Arabisch sprekende agenten van de FBI is (en de enige in New York) - raakt bekend om zijn effectieve ondervragingsmethoden. Soufan discussieert met verdachten over politiek en religie en bouwt een band op. Al thee drinkend ontfutselt hij zo informatie van de ondervraagden. Onder anderen Abu Jandal, de lijfwacht van Osama bin Laden, wordt door Soufan ondervraagd. Later spreekt Soufan zich fel uit tegen de effectiviteit van het beruchte martelprogramma van de CIA, dat startte in 2002.

 

Fourteen years after 9/11 we have now more people believing in Bin Laden's ideology than ever

Ali Soufan bij Witnesstoguantanamo.com

Elf september

Soufan staat bekend als de man die de aanslagen van 11 september had kunnen voorkomen. Wanneer hij in 2000 een aanslag op een Amerikaans marineschip onderzoekt, komt Soufan ‘Khallad’ op het spoor. Hij vraagt de CIA om informatie over deze Al Qaida-strijder. Deze weigert echter tot driemaal toe. Pas na de aanslagen blijkt dat de CIA beschikte over surveillancefoto’s van een vergadering van Khallad met twee van de vliegtuigkapers.

Teleurgesteld en verbitterd over de slechte samenwerking tussen de FBI en de CIA, neemt Soufan ontslag. In 2005 begint Soufan zijn eigen consultancybureau voor veiligheidsvraagstukken om overheden en multinationals te adviseren. Zijn organisatie, The Soufan Group genaamd, maakt onder andere dreigingsanalyses en publiceert rapporten over de herkomst van IS-strijders. Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen in New York, Londen en Singapore.

IS-strijders

In het meest recente rapport stelt The Soufan Group dat het aantal buitenlandse IS-strijders meer dan verdubbeld is de afgelopen achttien maanden. Vechtten er in 2014 nog twaalfduizend buitenlandse IS-aanhangers in Syrië, in december 2015 waren dat er ongeveer dertigduizend. Deze strijders komen uit 81 landen. Ongeveer drieduizend strijders zijn afkomstig uit Westerse landen.

In 2011 schrijft hij een boek: The Black Banners: The Inside Story of 9/11 and the War Against al-Qaeda. In het boek vertelt Soufan over zijn strijd tegen het terrorisme.