Libanees politicoloog Ghassan Salamé was werkzaam bij de Verenigde Naties als politiek adviseur tijdens de Irak-oorlog in 2003.

Gedurende zijn tijd als politiek adviseur bij de Verenigde Naties (VN) kwam Ghassan Salamé persoonlijk in contact met de gewelddadigheden in het Midden-Oosten. In 2003 fungeerde Salamé als de rechterhand van VN-veteraan Sergio Vieira de Mello. De Mello had al 34 jaar ervaring met vredesmissies van de VN in onder andere Soedan, Libanon, Bosnië, Bangladesh en Oost-Timor.

Op 19 augustus werd een bom ter ontploffing gebracht naast het kantoor van De Mello in de zogenoemde Canal Hotel Bombing door Jihadisten. Ghassan Salamé overleefde de aanslag, De Mello stierf een langzame dood onder het puin. De aanslag had een grote invloed op de aanpak van dergelijke toekomstige missies van de VN in het Midden-Oosten.

Dialoog en vrede

De maatschappelijk betrokken Salamé is al zijn hele leven actief in veel verschillende non-profit organisaties. Enkele voorbeelden zijn de International Crisis Group in Brussel, de Open Society Foundation en het Centre for Humanitarian Dialogue. De rode draad in zijn levenswerk is het promoten van de dialoog, vooral in conflictsituaties. Zo was hij onder meer betrokken bij het akkoord dat in augustus 2004 werd bereikt tussen de grootayatollah Ali al-Sistani en Muqtada Al-Sadr naar aanleiding van de opstand in de heilige stad Najaf. Ook was Salamé voorzitter van verschillende comités, waaronder de Organization Committee voor de Arab Summit en de Francophone Summit in 2002. Door deze enorme ervaring treedt Ghassan Salamé vaak op als Midden-Oosten expert bij verschillende programma's.

interview door France24 (Engelstalig)

Uitgebreide ervaring

Ghassan Salamé (Libanon 1951) studeerde onder andere politieke wetenschappen en rechten in Beiroet en later in Parijs. Nadat hij was afgestudeerd, doceerde hij Internationale Betrekkingen in Beiroet aan de American University en de Saint Joseph University, en later ook aan de Paris University in Frankrijk. In 2000 werd Salamé de minister van cultuur van Libanon.

Drie jaar later vertrok Salamé naar de internationale politiek en trad hij aan als politiek adviseur voor de Verenigde Naties. Salamé doceert vanaf 1986 bij verschillende universiteiten waaronder  bij de Paris Institute For Political Studies en Colombia University in New York. Hij geeft cursussen in International Betrekkingen.