Maarten Schinkel

Maarten Schinkel (1959) is schrijver, econoom en politicoloog. Wekelijks schrijft hij columns en beschouwingen over de huidige staat van de economie in het NRC Handelsblad.

Als Maarten Schinkel eind 1992 aan de slag gaat bij de NRC, zijn de gevolgen van de valutacrisis in Europa goed te voelen. 'In Nederland wordt gewerkt aan economisch herstel', schrijft hij in november dat jaar. 25 jaar later is hij nog steeds werkzaam bij het dagblad en schrijft hij in zijn wekelijkse column over de nieuwe uitdagingen van de Nederlandse en Europese economie. Zo noemt hij de economische zeepbel, veroorzaakt door de ophoping van schulden, als een van de grootste onzekerheden waar de Europese beleidsmakers mee te maken hebben.

“We leven nu met een scenario dat vijf jaar geleden volledig ondenkbaar was. Intuïtief denk ik dat dit niet kan kloppen.”

Maarten Schinkel over het Europese economische beleid en de ophoping van schulden, in een interview met Café Weltschmerz, november 2015

Romans

Maar Schinkel schrijft niet alleen over geldzaken. Zo publiceerde hij in 2008 de roman Drie, over een wetenschapsjournalist die verwikkeld raakt in een wereldschokkend experiment. Zijn volgende literaire werk, dat twee jaar later wordt uitgebracht, gaat wel weer over de financiële sector. In het boek Narcissus beschrijft hij de carriere van de fictieve David Stresemann, een ambitieuze econometrist die een pil vindt om hem intelligenter te maken. Niet zonder gevolgen; de hoofdpersoon lijkt voor altijd veranderd te zijn.

VPRO Tegenlicht

De aflevering 'Laatste kans voor de euro' (2017), waarin de contouren worden geschetst van Nederland na de euro en 'Geldscheppers' (2016), waarin Schinkel onderzoek doet naar het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank, zijn niet de enige VPRO Tegenlicht-afleveringen waarin zijn expertise wordt gebruikt. In de aflevering 'De dag dat de dollar valt' (2005), is te zien hoe Schinkel hardop meedenkt over de gevolgen van een mogelijke monetaire crisis, die inderdaad drie jaar later volgt.

advertentie