Maarten Schinkel (1959) is schrijver, econoom en politicoloog. Wekelijks schrijft hij columns en beschouwingen over de huidige staat van de economie in het NRC Handelsblad.

Als Maarten Schinkel eind 1992 aan de slag gaat bij de NRC, zijn de gevolgen van de valutacrisis in Europa goed te voelen. 'In Nederland wordt gewerkt aan economisch herstel', schrijft hij in november dat jaar. 25 jaar later is hij nog steeds werkzaam bij het dagblad en schrijft hij in zijn wekelijkse column over de nieuwe uitdagingen van de Nederlandse en Europese economie. Zo noemt hij de economische zeepbel, veroorzaakt door de ophoping van schulden, als een van de grootste onzekerheden waar de Europese beleidsmakers mee te maken hebben.

China

In 'De Chinese dollar' kijkt Maarten Schinkel naar het toenemende belang van de Chinese munt in de wereldeconomie. Het baart Schinkel zorgen dat de renminbi de nieuwe wereldreservemunt zou kunnen worden: 'China krijgt dan heel veel invloed, terwijl het geen democratie is.'

VPRO Tegenlicht

De aflevering 'De Chinese dollar' (2019) is niet de enige VPRO Tegenlicht-aflevering waarin de expertise van Maarten Schinkel wordt gebruikt. Eerder schetste hij de contouren van Nederland na de euro, in de 'Laatste kans voor de euro' (2017). In 'Geldscheppers' (2016), onderzocht Schinkel het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank. In de aflevering 'De dag dat de dollar valt' (2005), is te zien hoe Schinkel hardop meedenkt over de gevolgen van een mogelijke monetaire crisis. 'De Chinese dollar' past het scenario-betoog van 'De dag dat de dollar valt' aan aan de hedendaagse tijd, maar nu gezien vanuit Oostelijk perspectief.