Onafhankelijke biometrieconsultant met meer dan vijftien jaar ervaring in de veiligheidsindustrie. Directeur van de European Biometrics Group.

Wie iets te weten wil komen over e-paspoorten, irisscans, gezichtsherkenning, automatische grenscontroles en alles wat daar tussen in zit, is bij Max Snijder aan het goede adres. Als onafhankelijke biometrieconsultant is Snijder al meer dan vijftien jaar actief in de internationale veiligheidsindustrie. In deze periode heeft hij niet alleen veel theoretische kennis vergaard, ook heeft hij veel praktische ervaring opgedaan in het bedrijfsleven en de onderzoekswereld. Snijder is een autoriteit op het gebied van biometrie in Europa.

Op dit moment is Snijder directeur van de European Biometrics Group (EBG). Hij richtte dit onafhankelijke adviesbureau voor biometrie en identiteitsmanagement op in 2004 omdat hij het gevoel had dat er behoefte was de zeer gefragmenteerde kennis over dit onderwerp te bundelen. Als directeur van EBG adviseert Snijder overheden, bedrijven en universiteiten over de praktische en strategische toepassingen van biometrie. Zo geeft hij onder andere de Europese Commissie raad over de invoering van het Registered Traveller Program en onderzocht hij de invoering van het biometrisch paspoort voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

 

Het is de verdienste van Snowden dat er weer publiekelijk gedebateerd wordt over de verhouding tussen privacy en security.

Max Snijder

Behalve directeur van EBG is Snijder secretaris van de Adviesraad voor de European Association for Biometrics (EAB), het voornaamste non-gourvernementele platform voor biometrie in Europa. Hij is betrokken bij projecten van onder andere de Porvoo Group, de CEN Biometric Focus Group en het Cartes congres. Hij neemt zitting in allerhande adviesraden en denktanks en spreekt vaak op internationale bijeenkomsten.

Snijder begon zijn loopbaan in de biometrie eind jaren negentig bij Joh. Enschedé, het Nederlandse familiebedrijf gespecialiseerd in beveiligd drukwerk (o.a. bankbiljetten). Hij zorgde ervoor dat dit bedrijf in 2001 een strategisch belang nam in de irisscantechniek van het Amerikaanse Iridian Technologies. Ook bracht hij een samenwerking tot stand met Schiphol op het gebied van biometrische grenscontroles (Privium).