'Niet alle traders zijn koude kikkers'

Vlaamse psycholoog en life coach van bankiers die vastlopen in de Londense City.

Hoe gaat het nu met de geestelijke gezondheid van onze bankiers in Londen? 'Niet zo goed,' antwoordt Sioen in de Tegenlichtuitzending Het brein van de bankier.

De Vlaming Peter Sioen werkt inmiddels al bijna tien jaar als psycholoog in de Londense City. Als life coach staat hij met name jonge, ambitieuze bankiers bij die zijn vastgelopen in de ratrace van het grote geld, en schrijft een blog over zijn ervaringen. Eerder werkte hij als psycholoog in Brussel en was van 1992 tot 1995 verbonden aan Adzon, een Brusselse organisatie die jongens in de prostitutie probeert te helpen. Aan de hand van zijn ervaringen en uitgebreide gesprekken daar schreef Sioen 'Het jongenskwartier', een boek dat probeert een beeld te geven van de jongensprostitutie in de omgeving van het Brusselse Centraal Station.

'Niet alle traders zijn koude kikkers. Het zijn gewoon jongens en meisjes die beloftes zijn achternagehold en het goed willen doen in het leven, en gedroomd hebben zoals wij allemaal.'

Peter Sioen - psycholoog/coach in de Londense City

Sioen bekijkt de bankenwereld met de blik van een psycholoog. Het gerucht dat veel top-bankiers psychopaten zijn, is op zich wetenschappelijk te onderbouwen, schrijft Sioen in één van zijn blogs uit de City. Maar Sioen maakt hier als psycholoog wel de nodige kanttekeningen bij. Het is immers niet ongebruikelijk om uitzonderlijke karaktertrekken te vinden in prima functionerende mensen. 'Neem bijvoorbeeld chirurgen of slagers, voor hen is hun beroep wellicht een uitlaatklep voor agressie. Extreme karaktereigenschappen kunnen perfect in de maatschappij functioneren.' In de psychologie heet dit sublimering, een Freudiaanse term voor het omzetten van oerdriften in sociaal en maatschappelijk geaccepteerde vormen.

'Mensen zijn weggehaald van waar ze ook zijn opgegroeid, ze zijn hier naar de bankiers wereld gebracht. Deze bankiers zitten nu te huilen in de rechtzaal. Ze zeggen: "Ja, ik heb regels overtreden, maar iedereen deed dat. En dat was mijn familie".'

Peter Sioen