activist en directeur van het Eva Joly institute

Jon Thorisson woont in IJsland en is architect en activist. Hij is directeur van het Eva Joly Instituut, dat zich inzet voor democratie en rechtvaardigheid. Tegenlicht sprak met hem over zijn strijd voor rechtvaardigheid in het conflict met de banken in IJsland.

deze biografie hoort bij de volgende afleveringen

Het Eva Joly instituut is vernoemd naar de Franse onderzoeksjuriste Eva Joly. In 2009 kwam zij naar IJsland om deel te nemen aan het onderzoek dat destijds werd ingesteld naar de banken in IJsland. Ze was een bron van inspiratie voor veel IJslanders door haar grote inzet voor vrijheid, transparantie en democratie. Na haar vertrek besloot Thorisson samen met een aantal anderen om haar gedachtegoed in ere te houden en vernoemden zij hun instituut naar haar.

Thorisson pleit voor een rechtvaardige behandeling van burgers door hun banken. 'Without truth, there can be no justice,' stelt Thorisson. Transparantie is de sleutel tot het herstel van het systeem. Want, zo vertelt Thorisson, 'Even the experts didn't understand the Frankensteins they created.'