Hij was premier van België. Momenteel is hij Europarlementariër en leidt hij als voorzitter de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) fractie.

Guy Verhofstadt (Dendermonde, 11 april 1953) is Vlaamse politicus, filosoof en schrijver. Hij was premier van België van 12 juli 1999 tot 20 maart 2008.

Hij vindt dat er een Europees monetair fonds moet komen en ook meer federaal bestuur vanuit Brussel. Door zijn steun voor Europa en haar munt wordt Verhofstadt door zijn tegenstanders ook weleens als 'eurofiel' aangeduid.

In 2009 schreef Verhofstadt het boek De weg uit de crisis. Hierin beschrijft hij hoe Europa de wereld kan redden en bekritiseert hij de versnipperde aanpak van de financieel-economische crisis.

Vanaf de jaren '80 tot aan 1992 was Verhofstadt voorzitter van de PVV in België. Niet te verwarren met onze Hollandse variant.  Vanaf 1992 verruilde hij de "Partij voor Vrijheid en Vooruitgang" voor "Open Vlaamse Liberalen en Democraten". Momenteel leidt Verhofstadt als voorzitter de Liberale fractie in het Europees Parlement.