Oud-minister Zalm heeft een lang verleden met de euro. Naast dat hij aan de wieg stond van de invoering ervan heeft hij nog altijd een sterke mening erover: de euro blijft bestaan.

Gerrit Zalm (Enkhuizen, 6 mei 1952) is sinds maart 2008 voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO. Hij werd ervoor aangewezen door Wouter Bos. Van 1994 tot aan 2007 was hij minister van Financiën. Daarmee is Zalm met twaalf jaar de langstzittende minister van Financiën.

Opmerkelijk is dat hij tijdens zijn studie afdelingsvoorzitter van de PvdA was in zijn woonplaats Enkhuizen (1973-'75). In 1984 maakte hij de overstap naar de VVD. Namens deze partij was hij minister van Financiën in het eerste en tweede kabinet Kok. Tijdens de kabinetten-Kok heeft hij de Zalm-norm geïntroduceerd. De Zalm-norm houdt in dat er een scheiding is aangebracht inkomsten en uitgaven van het Rijk. Zo bracht hij rust in het begrotingsbeleid.

In maart 2009 kwam zijn eerste boek uit, De romantische boekhouder. Het betreft een levendig verslag van zijn loopbaan in ambtenarij en politiek.