Podcasts. Ook bij Tegenlicht lopen er fans van het eerste uur rond. Tips van de redactie.

Voor de podcast hongerigen geeft Elja Looijenstijn trouwens regelmatig podcast-tips op VPRO.nl. En voor wie nog niet luistert schreef ze deze geweldige introductie. Ook wij krijgen regelmatig de vraag wat we luisteren. Om het een beetje behapbaar te houden: de eerste drie tips voor tijdens het forenzen. 

More Perfect: The Political Thicket

Uit een rondje op de redactie blijkt dat onze voorkeuren voor een groot deel overlappen. Niet heel vreemd -  er zijn een aantal podcast klassiekers die gewoon erg goed zijn.

Zoals Radiolab - een podcast over wetenschap en zeer terecht vaak aangeraden. Deze tip is van een speciale serie van Radiolab: More Perfect. Indrukwekkende reconstructies van zaken die dienden aan het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten. Dat klinkt op het eerste gezicht misschien als taaie of saaie materie - maar dat is absoluut niet het geval. Door de zeer persoonlijke manier waarop More Perfect deze zaken belicht, geeft de podcast een unieke kijk op dilemma’s en grote maatschappelijke kwesties die aan het hof worden uitgevochten.

Luister naar een rechter over zijn allerbelangrijkste zaak - en zijn zenuwen over de enorme belangen die op het spel staan, prachtig verteld in de aflevering The Political Thicket.

Te beluisteren via iTunes of andere podcast-apps, en op de website.

99% Invisible: Atom in the Garden of Eden

99% Invisible gaat over de ideeën achter ontwerpen. Ontwerpen in de breedste zin van het woord: de geschiedenis van het bordspel Monopolie (die is onverwacht), de architectuur van Chinatowns of het tot stand komen van bepaalde beleidsprogramma’s. De schatten die het programma opdiept zijn waanzinnig - ik betrap mij vaak op een gemompeld ‘wow’ terwijl ik luister. Zoals bij ‘Atom in the garden of Eden’. 

Deze uitzending  gaat over interessante initiatieven met nucleaire technologie in de jaren ‘50. Maar dan niet voor oorlogsvoering - naar goed Amerikaans gebruik werd geëxperimenteerd met de meest uiteenlopende toepassingen. De moestuin bijvoorbeeld. In de hoop  betere gewassen te kweken, experimenteerden duizenden gewone Amerikaanse burgers vlijtig mee via tuiniersvereniging  ‘Atomic Garden Society’. Een prachtvoorbeeld van waar 99% Invisible goed in is: laten zien hoe we ons gedragen in de buurt van ontwerp en technologie, en hoe onze ideeën daarover kunnen veranderen in de loop van de tijd.

Bob

Dan iets heel anders: we kunnen ook echt niet om VPRO’s eigen Bob heen. Een  ontroerende en spannende serie over Elisa, een 84-jarige vrouw met dementie en de zoektocht naar haar mysterieuze jeugdliefde Bob. De kwetsbaarheid van het geheugen, levensverhalen die verborgen moesten blijven en wat er aangericht wordt als je daar teveel in gaat graven. Heel erg mooi.  

Volgende week meer luisterplezier.