VPRO Tegenlicht zocht de afgelopen weken pioniers op het platteland. Mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst. Welke vernieuwers buiten de stad kunnen anderen inspireren met hun radicale, maar realiseerbare ideeën over wonen, mobiliteit, natuurbeleving, voedsel, recreatie, spiritualiteit en zorg?

Kom naar de Meet Up!

Op zaterdag 25 mei wordt de winnaar van de Plattelandspioniers gekozen, tijdens de speciale Meet Up in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Reserveer hier (gratis) een plekje.

De trek naar het platteland is een feit. Mede door de hoge prijzen van woningen in de stad verruilen veel starters, startups en jonge gezinnen de stad voor het platteland. Steden zijn druk, vies en duur, en het Randland, zoals plattelandsocioloog Bettina Bock het gebied buiten de Randstad noemt, ontwikkelt zich snel. Wie over de stadsmuren kijkt, vindt tussen het groen een huis met een tuin, ruimte voor experiment, innovatie en vrijheid.

VPRO Tegenlicht zocht vernieuwers, die durven denken buiten de kaders van de stad, met vooruitstrevende ideeën over het samenleven van morgen. Mensen die gebruik maken van de kracht van het landelijke en met concrete oplossingen komen tegen krimp en sociaal isolement. Maar ook mensen die komen met nieuwe vergezichten en praktische plannen voor bijvoorbeeld nieuwe woonvormen, natuurbeleving, mobiliteit en voedselproductie.

Tegenlicht zoekt pioniers

Wie komt met concrete oplossingen of ideeën voor de toekomst en geeft met initiatieven in eigen buurt of netwerk de wereld een zetje in de goede richting? VPRO Tegenlicht zoekt twee keer per jaar pioniers op allerlei gebieden: van duurzame, eerlijke mode tot zeewierboerderijen, en van zwerfvuilambassadeurs tot armoedebestrijders. We laten zowel jullie, het publiek, als een vakkundig jury stemmen op de beste ideeën en we bieden de finalisten een podium tijdens een speciale Meet Up. 

Wie gaat op zoek naar nieuwe, inclusieve woonvormen? Wie brengt werk dichterbij, maar houdt de drukte van de stad op afstand? Wie maakt natuurbeleving weer deel van ons bestaan? Wie maakt afstanden kleiner en verbindt oud met jong, vroeger met nu, traditie met innovatie? En wie combineert techniek en natuur, zodat we beter gaan eten en voorbereid zijn op de duurzame wereld van morgen?

Overal op het platteland zetten mensen zich in voor hun gemeenschap, bijvoorbeeld om te zorgen dat bejaarden buiten de stad langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Of door jonge, maatschappelijke ondernemers te steunen, zodat hun impact groeit. Maar ook door creatieve doeners bij elkaar te brengen, jongeren te betrekken bij de uitdagingen van hun regio, of ideeën en experimenten te stimuleren die het wonen en werken op het platteland van de toekomst mogelijk maken. Oplossingen kunnen ook komen uit de hoek van productontwerp, kunst, fooddesign, social design en andere innovatieve ontwerpsectoren.

Inmiddels zijn de vijf finalisten bekend:

- Wouter van Eck - Voedselbos

- Jeroen Schreurs - Winterswijk op de kaart

- Pieter Parmentier - Erfdelen

- Geert van der Veer - Herenboeren

- Frans Pool en Pieter de Kroon - Wijnjewoude Energie Neutraal

Lees hier meer over de finalisten.

Deze jury kiest dé pioniers van het platteland

Op zaterdag 25 mei zullen de vijf finalisten hun idee aan de jury en het publiek presenteren tijdens de speciale Meet Up in De DRU Cultuurfabriek in Ulft. De vakjury is inmiddels bekend en hierbij stellen we hen graag aan je voor.