Van de manie rond NFT's tot de filosofie van Hang Youth. Heb je in het voorjaar van 2022 een uitzending gemist? Kijk ze allemaal hier terug.

The Free Press Show

zaterdag 2 juli online te zien, maandag 4 juli, 20.25 uur op NPO 2

Hoe ziet de toekomst van de journalistiek eruit? Kunnen we het tij keren en een veiligere omgeving creëren voor de waarheidsvinding? Wat is onze rol als burgers? Hoe zullen de journalisten van de toekomst omgaan met dictators? Kan nieuwe technologie daarbij helpen? The Free Press Show wil inspiratie bieden voor de toekomst en is een eerbetoon aan al die moedige journalisten die met gevaar voor eigen leven hun werk proberen te doen en aan de journalisten die hen voorgingen en het leven lieten.

Mobiliteit van morgen

zaterdag 18 juni online te zien, maandag 20 juni 22.15 uur op NPO 2

Hoe verplaatsen wij ons over tien, vijftien, twintig jaar? Welke technologieën en innovaties zullen ons dan ten dienste staan? En als we opwarming en CO2-uitstoot willen minimaliseren, hoe zouden onze vervoerswensen dan het best vervuld kunnen worden? Toekomstdenkers Maarten Steinbuch en Carlo van de Weijer nemen samen met VPRO Tegenlicht innovaties onder de loep die mobiliteit voor het jaar 2040 duurzaam en toekomstbestendig kunnen maken.

Wat als de handel stilvalt?

zaterdag 4 juni online te zien, maandag 6 juni, 20.25 uur op NPO 2

Van zonnebloemolie tot mondkapjes, en van medicijnen tot elektrische auto’s. De laatste jaren worden we met regelmaat geconfronteerd met tekorten, lange levertijden en stijgende prijzen op tal van producten. Als gevolg van geopolitieke spanningen, extremer weer en verschillende crises functioneren de lange, complexe internationale handelsstromen niet meer zo gesmeerd als voorheen. Met lege schappen tot gevolg. Hoe moeten we omgaan met lange internationale supply chains, die regelmatig onverwacht stilvallen?

De ideale Unie volgens Mathieu Segers

zaterdag 21 mei online te zien, maandag 23 mei 22.15 uur op NPO 2

‘Europa, word wakker!’ De Oekraïense president Zelensky wordt niet moe om het ons in te wrijven: dit is hét moment voor Europese solidariteit. Maar waar zou die uit moeten bestaan? Kunnen wij ons als West-Europa, na dertig jaar loze beloftes, werkelijk verenigen met het eigen Oosten? VPRO Tegenlicht verkent de nabije toekomst met hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis Mathieu Segers.

Op de grens van het ideaal

zaterdag 7 mei online te zien, maandag 9 mei, 20.20 uur op NPO 2

In tijden van oorlog is het moeilijk om de hoop op een betere toekomst niet te verliezen. Al helemaal als je inzetten voor vrijheid en democratie gevaarlijke consequenties kent. VPRO Tegenlicht volgt vier jonge activisten uit Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Polen die blijven strijden tegen onrecht. Wat betekent vrijheid voor hen? En waar komt hun strijdlust vandaan?

Rebranding chaos

maandag 18 april, 22.15 uur, VPRO, NPO 2

De wereld is betoverd. Compleet onder invloed van de magie van het K-woord: kapitalisme, dat alle vormen van verzet en rebellie opslokt en te vermarkt. Hoe kunnen we de bezwering van onze kapitalistische wereldorde verbreken? Als zanger van punkband Hang Youth roept Abel van Gijlswijk op geheel eigen wijze op tot anarchie.

De wereldkaart volgens china

maandag 4 april, 20:26 uur, VPRO, NPO 2

Hoe ziet de wereld eruit als China straks dé economische wereldleider is? Komende twintig jaar zal het zwaartepunt van de wereldeconomie verschuiven naar de Indo-Pacific regio, de landen rond de Indische en Stille Oceaan. VPRO Tegenlicht onderzoekt vanuit verschillende perspectieven wat de mogelijke toekomstscenario’s zijn voor dit nieuwe geopolitieke centrum van de wereld.

De waarheid als wapen

maandag 21 maart, 22:15 uur, VPRO, NPO 2

Omdat de Baltische al jaren hiermee worden bestookt, loopt Litouwen voorop in de strijd tegen desinformatie. Hun leger heeft een control room die 24 uur per dag de media monitort op nepnieuws. Daarnaast heeft het land een vrijwilligersleger van trollenbestrijders. Twee jaar geleden filmde Tegenlicht al de online Elfen, die samenwerken met de fake news-jagers van DebunkEU.org. Met de Russische opmars in Oekraïne keert Tegenlicht terug naar Vilnius waar de strijd tegen deze desinformatie nog heviger uitgevochten wordt dan destijds. Hoe vecht je succesvol tegen desinformatie en leugens?

Regie: Mea Dols de Jong

Een nieuwe orde

maandag 7 maart, 20.20 uur, VPRO, NPO 2

Hoe zal de geopolitiek veranderen als olie aan belang verliest en andere grondstoffen aan belang winnen? Wat zijn de nieuwe ‘strategische’ grondstoffen voor de groene transitie? En wie zal deze grondstoffen, zoals lithium, en zeldzame mineralen ontginnen? En hoe zullen de grote machtsblokken deze stoffen voor hun eigen groene transitie veiligstellen? Zet de groene transitie de geopolitieke verhoudingen compleet op zijn kop?

Regie: Mea Dols de Jong

NFT Mania

maandag 21 februari, 22.15 uur, VPRO, NPO 2

Wat is er aan de hand in de kunstwereld? Sommige kunstenaars ontvangen plotseling miljoenen voor hun digitale kunstwerken door de introductie van zogenaamde NFT’s. Deze ‘non-fungible tokens’ zijn een soort digitale eigendomsbewijzen die virtuele beelden verhandelbaar maken. Sinds een jaar zijn de NFTs de dure, nieuwe speeltjes van vaak jonge, anonieme verzamelaars met heel veel cryptogeld. De digitale match tussen cryptovaluta en mediakunst roept veel vragen op. Wordt hier een gehaaid piramidespel gespeeld of is er eindelijk een bron van inkomsten voor kunstenaars? En is deze hype een bubble die gaat klappen, of is de NFT onvermijdelijk in de toekomst van de kunst?

Regie: Bregtje van der Haak

Metaleven

maandag 7 februari, 20.20 uur, VPRO, NPO 2

Hoewel we denken midden in het leven te staan en altijd in contact te zijn met de rest van de wereld, sluiten we ons ook steeds vaker af en leven we inmiddels in een volledig digitale cultuur. Zo ontmoeten we onze partner gestuurd door een algoritme, zo kopen we nieuwe spullen, zo kleden we ons aan, zo lezen we een boek. Imperfectie; koud, nat, hitte, lelijk, zwetend, stinkend, al dit menselijke ongemak is niet meer nodig. Je kan deelnemen aan het leven zonder je bloot te stellen aan echte gevaren. Alles is binnen handbereik. Maar willen we wel leven in deze metaverse? Hoe ziet ons leven er dan uit? En wat doet dat met onze vrijheid en ons mens-zijn?

Regie: Britta Hosman

Digitale Detox

maandag 24 januari, 22.15 uur, VPRO, NPO 2

Wat is onze eigen verantwoordelijkheid voor het vergiftigde leefklimaat van de online samenleving? Filosoof Hans Schnitzler was al kritisch op Big Tech toen iedereen nog geloofde in de heilzame wonderen van Google en Facebook. Nu zelfs de grootste techno-optimisten moeten toegeven dat de macht van Silicon Valley gevaarlijk is voor onze maatschappij is het tijd voor de volgende stap. Hoe gaan we de macht van Big Tech inperken? Met alleen strengere regels gaan we het niet redden: onze eigen digitale mentaliteit moet broodnodig veranderen.

Regie: Roland Duong

Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.