De eerste Zomergast van 2022 is presentator, schrijver en fotograaf Humberto Tan (1965). Hij wijdt zijn avond aan rechtvaardigheid, de mentaliteit van topsporters, dans en natuur. Lees hieronder vijf redenen waarom jij moet kijken.

1. Hij is misschien wel the hardest working man in showbusiness

‘Hard werken is mijn talent,’ zei Humberto Tan in 2014 in een interview, middenin de drukte van RTL Late Night. Vijf jaar lang, zo’n 300 avonden per jaar, maakte hij die talkshow.

Want stilstaan, dat kent Humberto Tan überhaupt niet. Al ruim dertig jaar, sinds zijn debuut aan de talkshowtafel van Sonja Barend in 1991, is hij een constante aanwezigheid in de media. Hij presenteert grote entertainmentprogramma's - van Holland’s Got Talent tot Dance Dance Dance - maar is ook regelmatig op de radio te horen. Tegenwoordig wekelijks, maar in het verleden met hetzelfde gemak elke werkdag. 

En naast dat alles schrijft hij, fotografeert hij, runt hij een kledingmerk en houdt hij de KNVB samen met de commissie Mijnals scherp. ‘Weet je, ik leef met het adagium “als je niet wilt vallen, moet je gaan liggen”,’ zei Tan twee jaar terug in Het Parool. ‘Ik lig niet, ik sta. Altijd! Wat ze ook over me roepen, ik heb wel altijd risico genomen. En dan ga je maar eens op je bek.’

2. Dans, dans, dans

Natúúrlijk wordt er gedanst in de ideale televisieavond van Humberto Tan. Zo neemt hij een fragment mee van The Nicholas Brothers. Het optreden van deze dansbroers in de film Stormy Weather (1943) werd door Fred Astaire (ook niet de minste) bekroond tot meest voortreffelijke danssequentie in de filmgeschiedenis.

De liefde voor dans gaat bij Tan dieper dan alleen een verlangen om zijn voeten te laten spreken. Zijn oudere broer Patrice maakte van dans zijn beroep en toerde onder meer met June Lodge door Duitsland (bekend van “Someone Loves You, Honey”). Patrice danste daarbij niet alleen, maar playbackte desgevraagd ook als artiest Prince Mohammed.

Zijn broer zou uiteindelijk in 1992 overlijden aan aids. Tan eert hem met zijn keuzefilm, Philadelphia (1983), waarin de jonge advocaat Andrew Beckett (Tom Hanks) vermoedt dat hij vanwege zijn aids-diagnose ontslagen is en de hulp van collega Joe Miller (Denzel Washington) inschakelt om zijn firma aan te klagen.

3. Hij is de zoon van 'Tante Hilly'

Familie staat op meerdere manieren centraal in de Zomergastenavond van Humberto Tan. Want hoewel hij een Bekende Nederlander met hoofdletter B is, kennen ze hem in de Bijlmer vooral als de zoon van Hilly Axwijk. Zij maakte zich vanaf haar komst in Nederland eind jaren zestig, tot aan haar dood in 2004, hard voor haar wijk. Voor haar verdiensten als maatschappelijk werker en vrouwenrechtenactivist kreeg ze de Sophie Redmond-onderscheiding en werd ze geridderd in de Orde van Oranje-Nassau 

In de jaren tachtig richtte ze de stichting Surinaamse Vrouwen Bijlmermeer op, waarmee ze zich inzette voor de emancipatie van Surinaams-Nederlandse vrouwen. ‘Die kregen destijds cursussen breien en naaien,’ vertelde Tan daar eerder over. ‘Mijn moeder zei: wat heb je daaraan? Leer ze liever solliciteren, leer ze een vak. Ze wilde “empoweren”, zo noemde ze dat toen al.’

In Zomergasten staat Tan stil bij de vrouw die zoveel voor hem betekend heeft: ‘Mijn moeder is heel belangrijk geweest. Ze was alleenstaand, met vier kinderen, in een nieuw land. 's Ochtends om half 8 ging ze de deur uit, 's avonds om half 8 kwam ze terug. Ze zei: ellende komt vanzelf op je af, jij moet het leven aangenaam maken. Je moet het goed regelen voor jezelf, niemand anders gaat dat voor je doen.’

4. Hij heeft oog voor het perfecte plaatje

Het is waarschijnlijk het meest onderbelichte onderdeel van Humberto Tans cv: hij hanteert ook zelf graag de camera. Zo werkt hij momenteel aan een boek waarvoor hij honderd honderdjarigen interviewde en fotografeerde. Verder fotografeerde hij eerder voor bladen als JFK en Libelle en won hij het programma Het perfecte plaatje.

Wie Tan volgt op Instagram ziet naast een passie voor portretfotografie een grote liefde voor beelden uit de natuur. Dat zal ook terugkomen in zijn Zomergastenavond. Zo deelt hij een fragment uit The Velvet Queen (2021), waarin fotograaf Vincent Munier op een hachelijke missie gaat om een sneeuwluipaard op beeld te vangen. Op Tans eigen verlanglijstje staat de jaguar. En dat niet een uit Artis.

5. Hij geeft een lesje TikTok

Hij heeft bijna zeventigduizend volgers, @humbertotan0, op TikTok. Je vindt er beelden uit de studio(‘s), natuurlijk een aantal dansmoves en zelfs een echt fitnessfilmpje. Het enige jammere: de laatste post dateert van januari. Inmiddels laat hij het TikTokken dan ook vooral over aan zijn drie kinderen, Benjamin, Julia en Isa. Wel houdt hij het platform goed in de gaten: in Zomergasten deelt hij waarom volgens hem iedereen zou moeten volgen wat er op TikTok gebeurt.