Welke drie Zomergasten hoor je graag terug als podcast? Loop door de top negen van onze zomerklassieker en breng je stem uit. Van de drie grootste publieksfavorieten maken wij vervolgens een podcast.

Renate Rubinstein - schrijver (1988)

Presentator: Peter van Ingen

Over haar verslaving aan tv en kranten, feminisme, maoïsme, de verhouding tussen Israël en de Palestijnen en over haar voorliefde voor tuinieren. Met fragmenten van Van Kooten en De Bie, Woody Allen, Fritzi Harmsen ter Beek en socioloog Peter Vos.

Adelheid Roosen - theatermaker (1990)

Presentator: Peter van Ingen

Over oosterse- en westerse filosofie, het verband tussen psychische gesteldheid en ziekte, de relatie met haar ouders en over lotsbestemming. Met fragmenten van Monty Python, Tom & Jerry, Sonja op Zondag, Wim T. Schippers en het Europees Kampioenschap kunstrijden op de schaats in 1990.

Sonja Barend - interviewer (1999)

Presentator: Adriaan van Dis

Over ontregelende televisie, het politieke interview, de onmacht van televisie om de wereld te kunnen veranderen. Met fragmenten van Cecilia Bartoli, Jannes van der Wal bij Mies Bouwman, Paul de Leeuw en Jiskefet

Hafid Bouazza - schrijver (2003)

Presentator: Joost Zwagerman

Over zijn jeugd in een Marokkaans gehucht, seks in Marokko en de Arabische wereld, de betutteling van allochtonen door progressieve Nederlanders, bijna-dood-ervaringen, God en de werking van de hersenen en zijn veelzijdige drugsgebruik en hallucinaties. Met fragmenten van Bruce Lee, het nieuws rondom de film Dood van een prinses, de film Santa Sangre, Herbert von Karajan en de tekenfilm The Bear That Wasn’t.

Ayaan Hirsi Ali - politicus en activist (2004)

Presentator: Joost Zwagerman

Over de dramatiek in haar moedertaal Somalisch, de opkomst van de sluier in Somalië, de hypocrisie van veel journalisten in Nederland en haar film Submission. Met fragmenten van Frits Bolkestein, Flodder, Egyptische soapseries en de film Shouf Shouf Habibi!.

Robbert Dijkgraaf - theoretisch natuurkundige (2005)

Presentator: Connie Palmen

Over intelligent design, creationisme en evolutieleer, de eenzijdige cognitieve aanpak in het onderwijs, de synesthesie van Dijkgraaf die kleuren ziet als hij bijvoorbeeld denkt aan cijfers of mensen, de theatrale fysicus Richard Feynman en het gebrek aan nationale trots van Nederlanders. Met fragmenten van Spongebob SquarepantsSpellbound van Alfred Hitchcock, Richard Dawkins, de ontploffing van ruimteveer Challenger en een videoclip van Fatboy Slim.  

Erwin Olaf - fotograaf (2010)

Presentator: Jelle Brandt Corstius

Over lelijke en slechte kunst waaraan hij zich ergert, zijn fascinatie voor het menselijk lichaam en het niet willen veroordelen van mensen met 'afwijkende' uiterlijke kenmerken, zijn worsteling als puber met zijn homoseksualiteit, de vrijheid van meningsuiting die hij koestert en verdedigt en de vraag of hij zijn eigen aftakeling in beeld zou kunnen brengen. Met fragmenten van Benno Premsela, Helmut Newton, Little Britain en Federico Fellini.

Paul Verhoeven - filmregisseur (2010)

Presentator: Jelle Brandt Corstius

Over de invloed van de stripverhalen op zijn leven, de neiging van de VS tot militant fascisme, zijn hang naar sciencefiction, over het verzet in de Tweede Wereldoorlog dat als terrorisme werd bestempeld, de historische figuur Jezus en zijn angst voor de dood. Met fragmenten van de wederopbouw van Rotterdam, de speelfilms War of The Worlds en Lawrence of Arabia, de animatiefilm Father and Daughter en de Duitse band Rammstein.

Griet Op de Beeck - schrijver (2016)

Presentator: Thomas Erdbrink

Over de onvoorwaardelijke loyaliteit van kinderen naar hun ouders, de schoonheid van lelijkheid en verval, de populairste zelfmoordbrug ter wereld en de paradoxale relatie tussen autobiografie en roman. Met fragmenten van Jonathan Franzen, een documentaire over Belgische gevangenen, de film Mommy van Xavier Dolan, het Belgische tv-programma Radio Gaga en de film Le Tout Nouveau Testament.