De dood

Soms is er niets fijner dan je helemaal in een verhaal verliezen, al helemaal als het hoofdpersonage net zo met het leven worstelt als jij zelf.

Katja de Bruin van VPRO Boeken stelde speciaal voor Zwelgplek een lijst met leestips samen rondom verschillende facetten van zwaarmoedigheid. Al deze romans gaan over het thema ‘de dood’.

ARTIKEL
Katja de Bruin
VPRO Boeken

SOORTEN ELLENDE
Huilen
Melancholie
 

A.F.Th. van der Heijden – Tonio

Moeten we nog iemand uitleggen welk drama er ten grondslag lag aan dit boek? Het enige kind van schrijver A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam wordt middenin de nacht geschept door een auto en overleeft dat niet. Zijn vader probeert zijn verdriet in woorden te vangen.

Leo Tolstoj – De dood van Ivan Iljitsj

De grote Tolstoj hield het klein in dit boek, maar alles wat je over de zinloosheid van het bestaan zou kunnen bedenken vind je terug in dit klassieke verhaal over een man die op zijn sterfbed in het reine probeert te komen met zijn zinloze leven.

Miriam Toews – All my puny sorrows

Twaalf jaar nadat haar vader voor de trein sprong, deed de zus van Miriam Toews hetzelfde. In deze autobiografische roman vertelt ze hoe Yoli probeert haar zus Elf ervan te weerhouden zelfmoord te plegen.

David Grossman

Lisa Moore – Februari

Helen O’Mara leidt een heel gewoon leven, met yoga, een hond, een huishouden en (klein)kinderen. Maar in gedachten keert ze telkens terug naar haar man Cal, die op een booreiland werkte en tijdens een storm om het leven kwam.

Fabio Genovesi – Wat de golven brengen

Luna is een albinomeisje met een stoere, sterke broer. Als deze Luca verdrinkt tijdens het surfen gaat haar moeder kapot van verdriet en moet Luna zelf maar zien hoe ze zonder haar broer verder moet leven.

David Grossman – Een vrouw op de vlucht voor een bericht

Ofer heeft z’n dienstplicht al vervuld maar meldt zich vrijwillig voor een militaire actie op de Westelijke Jordaanoever. Zijn moeder Ora is zo bang om te horen dat hij is gesneuveld dat ze ervandoor gaat.