Liefdesverdriet

Soms is er niets fijner dan je helemaal in een verhaal verliezen, al helemaal als het hoofdpersonage net zo met het leven worstelt als jij zelf.

Katja de Bruin van VPRO Boeken stelde speciaal voor Zwelgplek een lijst met leestips samen rondom verschillende facetten van zwaarmoedigheid. Al deze romans gaan over het thema ‘liefdesverdriet’.

ARTIKEL
Katja de Bruin
VPRO Boeken

SOORTEN ELLENDE
Huilen
Melancholie
 

Leanne Shapton – Belangrijke voorwerpen en persoonlijke bezittingen uit de collectie van Lenore Doolan en Harold Morris inclusief boeken, kleding en sieraden

Niemand heeft het uiteenvallen van een relatie zo origineel verbeeld als Leanne Shapton in dit boek. Een veilingcatalogus vol voorwerpen die samen het verhaal vertellen van de liefde tussen Lenore en Harold. En wat daarin misging.

Doeschka Meijsing – Over de liefde

Een vrouw wordt verlaten door haar geliefde, zonder dat ze begrijpt waarom. Ze belandt op het randje van een depressie en krijgt dan ook nog een ernstig ongeluk. Tot niets in staat overpeinst ze haar vroegere liefdes en vraagt ze zich af hoe het zover heeft kunnen komen.

Jenny Offill – Verbroken beloftes

Een vrouw ontmoet een man, wordt verliefd, trouwt en krijgt een baby. Ze zijn duizelingwekkend gelukkig. Maar dan verandert er iets en ze probeert te begrijpen waarom het geluk haar ontglipt.

Mary Costello – Academy Street

Tess groeit op op het Ierse platteland maar verhuist naar New York. Ze is zo stil en verlegen dat niemand vermoedt hoezeer ze verlangt naar een geliefde. De man die haar verleidt, verliest na een nacht samen zijn belangstelling en daar zal ze de rest van haar leven om blijven treuren.

Gabriel García Márquez – Liefde in tijden van cholera

De onmogelijke liefde tussen Fermina Daza en Florentino Ariza duurt een leven lang. Zij trouwt met een ander, hij is een onverbeterlijke romanticus en wacht meer dan vijftig jaar op haar.