Eenzaamheid

Soms is er niets fijner dan je helemaal in een verhaal verliezen, al helemaal als het hoofdpersonage net zo met het leven worstelt als jij zelf.

Katja de Bruin van VPRO Boeken stelde speciaal voor Zwelgplek een lijst met leestips samen rondom verschillende facetten van zwaarmoedigheid. Al deze romans gaan over het thema ‘eenzaamheid’.

ARTIKEL
Katja de Bruin
VPRO Boeken

SOORTEN ELLENDE
Allenig

Leïla Slimani – Een zachte hand

Louise past op de kinderen van Myriam. Ze maakt zich onmisbaar in het gezin en brengt er steeds meer tijd door. Niemand vermoedt waarom ze liever niet naar huis gaat.

Gerard Donovan – Julius Winsome

Julius woont in een blokhut, met als enig gezelschap zijn hond Hobbes en drieduizend boeken. Kluizenaar tegen wil en dank, maar hij heeft er vrede mee. Totdat iemand zijn hond doodschiet.

Janet Frame – Een engel aan mijn tafel

In haar autobiografische trilogie vertelt Frame hoe ze als meisje zo ziekelijk verlegen en sociaal onaangepast was dat ze uiteindelijk ten onrechte voor gek werd versleten en in een inrichting belandde.

Robbert Welagen – Het verdwijnen van Robbert

Een jonge schrijver pakt een tas en laat zijn oude leven achter zich in de hoop dat mensen hem zullen vergeten. Hij wil voorgoed verdwijnen en niet gevonden worden.

Eva Meijer – Het vogelhuis

Na een loopbaan als violiste trekt Len Howard zich terug in een huisje op het platteland waar ze haar  leven wijdt aan het bestuderen van de vogels in haar tuin. Ze zondert zich steeds meer af en laat niemand meer toe.

Charlotte Brontë – Jane Eyre

Weesmeisje Jane, niet rijk en niet mooi, is veroordeeld tot een dienstbaar leven in de marge. Haar eenzaamheid draagt ze zonder zelfbeklag en ze houdt onder alle omstandigheden vast aan haar principes.

Nikolaj Gogol – De jas

Een eenvoudige gemeenteambtenaar, zonder familie of vrienden en gepest door zijn collega’s, is tevreden met zijn sobere bestaan. Als hij een nieuwe jas nodig heeft, lijkt zijn leven heel even een gunstiger wending te nemen, maar dat geluk is van korte duur.

Maeve Brennan – De twaalfjarige bruiloft en andere verhalen

Delia Bagot begrijpt zelf niet hoe ze zich zo alleen kan voelen zijn terwijl ze een man en twee kinderen heeft. Haar pogingen om contact te maken met haar man stranden keer op keer en de grootste troost vindt ze bij haar hond en katten.