Bureau Buitenland

o.a. Van Rompuy verrast door kritiek Timmermans, Onrust houdt aan in Tunesië

Bureau Buitenland

o.a. Van Rompuy verrast door kritiek Timmermans, Onrust houdt aan in Tunesië

Met ingehouden adem kijkt Europa naar de stembusgang in Italië. Vanuit Rome doet correspondent Angelo van Schaik verslag. Schrijver Ernest van der Kwast schrijft een brief aan Berlusconi. De onrust houdt aan in Tunesië. Jerome Scheltens van het Netherlands Institute for Multiparty praat over de laatste ontwikkelingen. De vraag naar grondstoffen groeit en ze worden schaarser. Tijn Sadee probeert de tactieken rond de geraffineerde grondstoffenlobby in Brussel te ontrafelen. De crisis drijft Spanjaarden tot wanhoop. We spreken de zoon van Inocenia Lucha, de vrouw die zich voor een bank in brand stad en overleed.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bureau Buitenland 24 februari 2012

vanaf 00:02:38

Europa kijkt gespannen naar Italiaanse stembusgang Met gespannen adem kijken de Europese hoofsteden naar de stembusgang in Italië. Vandaag en morgen mogen de Italianen hun voorkeur uitspreken voor beide kamers van de volksvertegenwoordiging. De oud-premier Silvio Berlusconi loopt volgens de laatste opiniepeilingen 5% achter op de centrum-linkse Pier Luigi Bersani, die  de beste kans maakt op de overwinning met een voorkeur van 33% van de geënquêteerden.  De financiële markten en Brussel vrezen dat met een terugkomst van Berlusconi het economisch vertrouwen in het Zuid-Europese land verloren gaat. Vanuit Rome doet correspondent Angelo van Schaik verslag van de eerste stembusdag. Vanochtend toen Berlusconi zijn stem ging uitbrengen werd hij met een ludieke actie verrast door leden van de Oekrainse feministengroep FEMEN.Bekijk hier de beelden. Ook de Nederlandse schrijver Ernest van der Kwast, die tot voor kort met zijn Italiaanse vrouw in Italië woonde, ziet met lede ogen de terugkomst van de ‘clown' aan, zoals hij vaak wordt genoemd. In Bureau Buitenland leest hij een brief voor die hij aan Europa's kwelgeest heeft geschreven. Van Rompuy verrast door kritiek Timmermans Vanmiddag was de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy te gast bij Buitenhof. Hij reageerde op de uitspraak van minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans, vorige week in Buitenhof, dat Van Rompuy veel te snel, als een soort brokkenpiloot, de Europese Unie wil veranderen. En dat daardoor de burgers afhaken. Onze Europa-correpondent Fred Stroobants legt uit dat kritiek op de Belg niet nieuw is, wel heel verschillend uit de verschillende lidstaten. Onrust houdt aan in Tunesië Na de politieke moord op de belangrijkste oppositieleider Chokri Beleid in het Noord-Afrikaanse land blijven seculieren ongerust over de toestand in hun land. Met de benoeming  van een nieuwe premier probeert de islamistische regering van Ennahda rust te brengen. Maar juist kandidaat Ali Larayedh  kan op weinig vertrouwen rekenen van de oppositie. Jerome Scheltens werkt voor de Netherlands Institute for Multiparty en praat ons bij over de laatste ontwikkelingen. De strijd om grondstoffen Door een auto loopt zeker anderhalve kilometer koperdraad. In mobieltjes en laptops zitten Rare Earth Metals, zeldzame aardmetalen. De vraag naar grondstoffen groeit en grondstoffen worden schaarser. In Bureau Buitenland probeert Tijn Sadee de tactieken rond de geraffineerde grondstoffenlobby in Brussel te ontrafelen. Verder een gesprek met onderzoeksjournalist Raf Custers over zijn net verschenen boek Grondstoffenjagers, over de soms louche praktijken van internationale mijnbedrijven in Afrika. En te gast is de speciaal grondstoffengezant van het ministerie van Buitenlandse zaken Jaime de Bourbon, net terug uit Congo en pleitbezorger van conflictvrije tin.  

Europa kijkt gespannen naar Italiaanse stembusgang

vanaf 00:04:16

Met gespannen adem kijken de Europese hoofsteden naar de stembusgang in Italië. Vandaag en morgen mogen de Italianen hun voorkeur uitspreken voor beide kamers van de volksvertegenwoordiging. De oud-premier Silvio Berlusconi loopt volgens de laatste opiniepeilingen 5% achter op de centrum-linkse Pier Luigi Bersani, die  de beste kans maakt op de overwinning met een voorkeur van 33% van de geënquêteerden.  De financiële markten en Brussel vrezen dat met een terugkomst van Berlusconi het economisch vertrouwen in het Zuid-Europese land verloren gaat. Vanuit Rome doet correspondent Angelo van Schaik verslag van de eerste stembusdag. Vanochtend toen Berlusconi zijn stem ging uitbrengen werd hij met een ludieke actie verrast door leden van de Oekrainse feministengroep FEMEN.Bekijk hier de beelden. Ook de Nederlandse schrijver Ernest van der Kwast, die tot voor kort met zijn Italiaanse vrouw in Italië woonde, ziet met lede ogen de terugkomst van de ‘clown' aan, zoals hij vaak wordt genoemd. In Bureau Buitenland leest hij een brief voor die hij aan Europa's kwelgeest heeft geschreven.

Van Rompuy verrast door kritiek Timmermans

vanaf 00:12:25

Vanmiddag was de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy te gast bij Buitenhof. Hij reageerde op de uitspraak van minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans, vorige week in Buitenhof, dat Van Rompuy veel te snel, als een soort brokkenpiloot, de Europese Unie wil veranderen. En dat daardoor de burgers afhaken. Onze Europa-cerrepondent Fred Stroobants legt uit dat kritiek op de Belg niet nieuw is, wel heel verschillend uit de verschillende lidstaten.

Crisis drijft Spaanse tot wanhoopsdaad

vanaf 00:16:26

In Spanje drijft de crisis velen tot wanhoop, zoals de 47-jarige weduwe Inocencia Lucha, die thuiswonende kinderen heeft. Ze is al vijf jaar werkloos en door haar schulden tot wanhoop gedreven. Maandag nam ze een dramatisch besluit. Ze stapte naar binnen bij de bank die beslag wil laten leggen op haar uitkering, overgoot zich met benzine en stak zich in brand. We belden met haar oudste zoon Javier.

De strijd om grondstoffen

vanaf 00:20:36

Door een auto loopt zeker anderhalve kilometer koperdraad. In mobieltjes en laptops zitten Rare Earth Metals, zeldzame aardmetalen. De vraag naar grondstoffen groeit en grondstoffen worden schaarser. In Bureau Buitenland probeert Tijn Sadee de tactieken rond de geraffineerde grondstoffenlobby in Brussel te ontrafelen. Verder een gesprek met onderzoeksjournalist Raf Custers over zijn net verschenen boek Grondstoffenjagers, over de soms louche praktijken van internationale mijnbedrijven in Afrika. En te gast is de speciaal grondstoffengezant van het ministerie van Buitenlandse zaken Jaime de Bourbon, net terug uit Congo en pleitbezorger van conflictvrije tin.

Onrust houdt aan in Tunesië

vanaf 00:52:30

Na de politieke moord op de belangrijkste oppositieleider Chokri Beleid in het Noord-Afrikaanse land blijven seculieren ongerust over de toestand in hun land. Met de benoeming  van een nieuwe premier probeert de islamistische regering van Ennahda rust te brengen. Maar juist kandidaat Ali Larayedh  kan op weinig vertrouwen rekenen van de oppositie. Jerome Scheltens werkt voor de Netherlands Institute for Multiparty en praat ons bij over de laatste ontwikkelingen.

advertentie